Čeprav je na hrvaško-srbsko mejo še naprej prihajalo veliko novih beguncev, ta tok včeraj ni dosegel Slovenije. V našo državo je včeraj vstopilo zgolj 300 migrantov, kar je krepko manj kot prejšnje dni. Begunci so poleg tega nemoteno zapuščali sprejemne oziroma nastanitvene centre v Dolgi vasi, Gornji Radgoni, Mariboru, Celju, Logatcu... Na najbolj obremenjenem mejnem prehodu Obrežje in v sprejemnem centru v Brežicah so včerajšnji dan izkoristili za obnovitev zalog za oskrbo novih večjih skupin beguncev. Koliko jih bo do Slovenije prispelo v prihodnjih dneh, vladni predstavniki z gotovostjo niso mogli trditi, po grobih ocenah pa pričakujejo do 3000 beguncev. Če bi v Slovenijo sočasno prispelo 15.000 beguncev, vseh postopkov evidentiranja in registracije država ne bi bila sposobna izvesti v enem dnevu, je priznal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in pristavil, da bi jih v tem primeru najprej namestili in oskrbeli.

Papirnati schengen

Schengenski mejni režim je medtem lepo podobo ponujal le še na papirju. Avstrijska policija je slovenskim oblastem od vseh beguncev, ki so vstopili na njihovo ozemlje, doslej vrnila le sedem domnevnih Sircev. Če bi Dunaj dosledno izpolnjeval schengenski režim, bi moral Sloveniji vračati dejansko vse prebežnike. Kakšni so bili razlogi za vrnitev sedmerice, na notranjem ministrstvu ne vedo. Sodelovanje z avstrijsko policijo pa je bilo v minulih dneh precej boljše kot s hrvaško. Kot je pojasnil premier Miro Cerar, ki je skupaj z drugimi vladnimi predstavniki še vedno poudarjal, da Slovenija kot verodostojna članica EU dobro brani schengenski mejni režim, so se z avstrijsko policijo sproti dogovarjali o številu beguncev, ki jih lahko Slovenija v določenem trenutku prepusti na avstrijsko stran.

Prav to bi lahko bil še en dokaz, da sicer s tihim odobravanjem Avstrije koridor čez slovensko ozemlje že obstaja. Slovenija je zgolj ponujala uradniški verbalni vtis, da takšnega koridorja ni vzpostavila. »Na neki način ta prehod obstaja, a pomembno je, da se ne dogaja nenadzirano, stihijsko. Nihče se ne more v takem neredu počutiti dobro,« je včeraj dejal Cerar, ki je poudarjal, da Slovenija ne načrtuje vzpostavitve koridorja.