Evropsko prvenstvo v košarki se je šele v nedeljo zvečer končalo, že je v ospredju klubsko dogajanje. Nova sezona je pred vrati, v njej pa bo Slovenija v Unionu Olimpiji imela edinega predstavnika v evropskem pokalu. Ljubljančani bodo v novo sezono, v kateri želijo osvojiti državni naslov, se v ligi ABA zavihteti v zgornji del lestvice in se v evropskem tekmovanju prebiti v drugi del tekmovanja, krenili tudi z novim sponzorjem Petrolom, medtem ko so Pivovarna Union, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, BTC City in Spar Slovenija obnovili sodelovanje. Moštvo je sestavljeno po okusih navijačev, saj prevladujejo slovenski igralci, tujca Zack Wright in Sava Lešić pa bi morala predstavljati dodano vrednost.

S kadrom, ki ga ima na voljo, je zadovoljen tudi trener Gašper Potočnik, ki je na evropskem prvenstvu opravljal vlogo pomočnika selektorja Jureta Zdovca, zato je izpustil večji del dosedanjih priprav. Ker se je klubu uspelo dogovoriti za prestop Alena Omića v Gran Canario in se s tem rešiti njegove visoke plače, je imel Potočnik pri nakupu igralcev veliko manevrskega prostora. V njegovi odsotnosti je priprave vodil pomočnik Luka Bassin, ki naj bi moštvo dobro pripravil. »Zelo sem hvaležen strokovnemu štabu, saj je ekipa v dobrem stanju. Tako fizično kot individualno so igralci pripravljeni. Zagotovo pa se bo še nekaj časa poznalo, da smo pozno sestavili ekipo. Prvič smo celotni trening skupaj oddelali šele danes (včeraj, op. p.) dopoldne. Na taktičnem področju nas torej čaka še precej dela. Fantje se morajo ujeti na parketu in spoznati, kaj od njih zahtevam, hkrati pa moram sam ugotoviti, kaj lahko od vsakega posameznika v določenem trenutku pričakujem. Časa ni veliko,« se težke naloge zaveda Gašper Potočnik, ki je moštvo danes odpeljal v Poreč, kjer ga čakata tekmi z ruskim drugoligašem TEMP-SUZM, nato pa sledi pot v Solun, kjer bo na sporedu mednarodni turnir, na katerem bodo poleg Olimpije nastopili še turški Pinar Karsiyaka, grški Aris in ruski Kuban.

Nov Olimpijin trener, ki je zadnji dve leti vodil klubski mladinski pogon in ob tem lani iz druge v prvo ligo popeljal Škofjo Loko, ima podobno filozofijo kot Jure Zdovc, kar pomeni, da bodo Ljubljančani v prvi vrsti gledali na obrambo in dober skok. Pri slednjem utegnejo imeti nekaj težav, saj sta najvišja igralca v moštvu Vasilije Vučetić in Ronalds Zakis, ki v višino merita »le« 207 centimetrov. »V prvi vrsti so nas v to prisilile finance. Proračun za sestavo ekipe je bil še nižji kot lani, vseeno pa smo si želeli sestaviti konkurenčno moštvo. Centrov z ekstremno višino je v zadnjem času vse manj, tisti dominantni pa stanejo ogromno denarja, ki ga mi nimamo. Ob tem želimo čim več igralnega časa ponuditi Vučetiću, ki si zasluži priložnost in prav je, da jo tudi dobi,« je centrsko situacijo razložil Potočnik in hkrati dodal, da nikakor ne namerava zanemarjati napadalne igre ter da se morajo igralci v vsakem trenutku zavedati, kako pomemben dres nosijo.

Največje breme bo v letošnji sezoni na ramenih Američana Zacka Wrighta, ki je bil tudi zadnji Olimpijin nakup. Potočnik je namreč ob košarici Jake Lakoviča čakal na igralca, ki bo na igrišču vodja in pri katerem nikakor ni smel brcniti v temo. Wright se vsaj na prvi pogled zdi dobra izbira, saj je v karieri med drugim igral za Panathinaikos, Spartak, Brose in Cibono, nazadnje pa nosil dres turškega Istanbula BB. »Gre za igralca s precej izkušnjami. Dolga leta že igra na visoki ravni. Verjamem, da bo upravičil vložek in pričakovanja. Ne bo mu lahko, saj ljudje v klubu in širša javnost od njega pričakujejo ogromno. V Olimpiji ni lahko igrati, a verjamem, da je sposoben prenesti breme in voditi ekipo na terenu. Uspeh moštva v letošnji sezoni bo v veliki meri odvisen od njegovih predstav,« je jasen Olimpijin trener, ki kapetana moštva še ni izbral.

Zmaji so do sedaj v pripravljalnem obdobju odigrali osem obračunov. Petkrat so klonili in trikrat zmagali. Ker so večino tekem igrali v nepopolni postavi, Potočnik večjega poudarka izidom ne daje. Z odličnimi igrami se je v tem obdobju izkazal še ne dvaindvajsetletni Miha Lapornik, ki je v Olimpijo prestopil iz Zlatoroga. V povprečju je na tekmo dosegel po 16 točk in dokazal, da ima v sebi velik potencial. »Miha je precej mlad igralec. Prvič bo igral na višji ravni, zato bo na začetku morda imel nekaj težav s konstantnostjo. Ima ogromno prostora za napredek na številnih področjih. Za zdaj odlično dela. Že podatek, da je v mesecu in pol izgubil šest kilogramov, pove precej. To pomeni, da se je res posvetil košarki in da igre, ki jih kaže, niso naključje.«