Jutranji vrvež v Kopru, medtem ko so pripravljali stojnice, pokrovitelji prireditve pa so v zrak dvigovali startne loke, je napovedal živahno in pestro dogajanje. Pred nami je bil namreč 2. Dnevnikov humanitarni tek, ki je potekal ob tradicionalni koprski Sladki Istri. Vroče poletno vreme in čudovita trasa ob morju sta bila pripravljena sprejeti več kot 500 tekačev, ki so se odločili pomagati otrokom s posebnimi potrebami.

Že lani smo tekli za 12 družin in 13 otrok, tokrat pa se je zgodba razširila na novih 16 družin in njihovih otrok, ki so zaradi svojega zdravstvenega stanja v življenju tako ali drugače omejeni. »Ne zavedamo se, koliko dela je za vsakodnevno skrbjo za takšne otroke, niti si ne znamo predstavljati višine mesečnih oziroma letnih stroškov različnih terapij, potrebnih za njihov razvoj in napredek. Za starše je to veliko fizično, psihično in finančno breme,« je prisotne nagovoril Domen Rant, glavni pobudnik humanitarnega teka.

Na enem mestu so se zbrali vsi, ki cenijo zdravje in želijo pomagati tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo. Vzdušje je bilo nabito s pozitivno energijo, dobro voljo in nasmeški vseh prisotnih, ki so ustvarili čaroben dan. »Lepo je videti, da nismo sami, da smo opaženi, ljudje pa nam želijo pomagati. To nam zelo veliko pomeni,« je povedala Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice in mamica male Naje s cerebralno paralizo.

Prisotnost malih sončkov, ki se v življenju vsak dan soočajo z različnimi ovirami, ki jih mi niti ne vidimo več, njihova predstavitev in bližnje srečanje z njimi so marsikomu odprli oči. Materialne dobrine so izgubile vrednost, vsakodnevne težave so izginile, marsikdo si je šele na dogodku dejal: »Srečni smo lahko, da smo zdravi. To je vse, kar potrebujemo.«

Ne glede na to, ali želimo pomagati ali ne, se je treba zavedati, da brez srčnih in čudovitih otrok, njihovih staršev, brez organizatorjev in pokroviteljev, prostovoljcev, udeležencev in podpornikov takšen dogodek ne more uspeti. Le z vašo pomočjo lahko nadaljujemo vsako leto osrečujemo vedno več ljudi. Hvala vam!