Leta 2008 sta po ulicah prvič zapeljala kavalirja, pred dvema letoma se jima je pridružil še prvi zaprti kavalir, primeren tudi za vožnjo v hladnih in mokrih zimskih dneh, letos pa so v Ljubljanskem potniškem prometu okolju prijazen vozni park okrepili še s četrtim električnim vozilom, ki je prav tako zastekljeno in pozimi ogrevano. »Poleti bodo po mestnem središču tako v prihodnje krožili trije kavalirji, v bolj hladnih jesenskih in zimskih mesecih, ko je običajno tudi slabše vreme s padavinami, pa dva zaprta kavalirja,« je spremembo, ki jo prinaša nova pridobitev, pojasnil direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat.

Največ trije kavalirji hkrati

Na občini so se že pred časom odločili, da obnovijo vozni park kavalirjev, majhnih potniških vozil na električni pogon, ki obiskovalcem in občanom prestolnice že sedem let omogočajo brezplačen prevoz po območju za pešce v mestnem središču. Prevoz s kavalirji, ki vozijo po tistih ulicah starega mestnega jedra, ki so zaprte za promet, odslej pa jih lahko potniki ustavijo tudi na prenovljenem odseku Slovenske ceste, je namenjen predvsem starejšim, gibalno oviranim osebam in turistom.

Novo vozilo ima enake zmogljivosti kot preostali kavalirji: na eno polnitev prepelje do 80 kilometrov, vozi s hitrostjo do 25 kilometrov na uro, udobje pa zagotavlja šest oblazinjenih sedežev. »V sedmih letih so kavalirji prevozili 100.000 kilometrov in vožnjo omogočili več kot 850.000 potnikom,« je s tem, kako so občani in drugi obiskovalci prestolnice sprejeli idejo o brezplačnem in okolju prijaznem mestnem prevozu, zadovoljen Horvat. Kljub temu, dodaja, voznega parka kavalirjev za zdaj ne bodo širili, saj ne želijo, da bi kavalirji »zavzeli« območje za pešce. »Eno vozilo bomo imeli zdaj ves čas v rezervi, po mestnem središču pa bodo istočasno krožila največ tri vozila. Čeprav bi bilo potnikov verjetno dovolj tudi za večje število kavalirjev, pa trije za takšno območje zadostujejo,« je sklenil direktor.

Dosegljivi tudi po telefonu

Ob naključnem ustavljanju mimoidočim potnikom lahko tisti, ki si želijo zagotoviti brezplačen prevoz po območju za pešce v mestnem središču, to storijo tudi tako, da pokličejo telefonsko številko 031 666 331 ali 031 666 332 in prevoz naročijo. Kavalirji brezplačno vozijo vse dni v tednu, od 8. do 20. ure.