Na odlični lokaciji za ljubitelje zelenja in mestnega utripa, v mestni četrti Zelena jama, stoji novo stanovanjsko naselje Atrium. Razpeto med starim mestnim jedrom ter nakupovalno zabaviščnim centrom ponuja stanovalcem olajšan dostop do vse potrebne infrastrukture. Vrhnja nadstropja stanovanjskih poslopij so načrtovana kot dupleksi, kjer pridejo na svoj račun tisti, ki cenijo pokrajino, saj se stavbe dvigajo nad druge ter razkrivajo idiličen pogled na čudoviti Ljubljanski grad z okolico, sodobna terasa pa stanovalcem omogoča sprostitev.

Več funkcionalnih delov, ki se zlivajo v celoto

To prijetno okolje je prepričalo štiričlansko družino, da si tam ustvari svoj dom, pri notranjem oblikovanju prostorov pa jim je svetovala mlada ekipa arhitektov iz studia Kreatif Design. Dupleks stanovanje je zasnovano kot dandanes vedno bolj priljubljen loft, v katerem je v enem prostoru pretočno postavljenih več funkcionalnih delov, ki se lahko glede na želje in potrebe uporabnikov zlivajo v celoto. Medtem ko so v spodnjem nadstropju stanovanja zbrani vsi bivalni deli, v katerih se zadržujemo podnevi, so v zgornjem, bolj zasebnem nadstropju urejene spalnice in shramba.

Skozi panoramsko steno osvetljen dnevni prostor

Da je mogoče prostore kar najbolj izrabiti, je družina poleg salona, jedilnice in kuhinje želela v spodnje nadstropje vnesti tudi mirnejši kotiček za delo in branje. Slednjega so arhitekti umestili v osrednji dnevni prostor, ki je zahvaljujoč veliki zastekljeni panoramski steni skozi velik del dneva dobro osvetljen, hkrati pa ponuja idiličen pogled na jugovzhod ter omogoča dostop do sončne terase. Z umestitvijo regala, ki sega do stropa, so ustvarili močno linijo, ki začrta prehod med različnima funkcionalnima deloma osrednjega bivalnega prostora in ustvarja dva nasprotujoča si ambienta, hkrati pa z odprtinami med policami in razstavljenimi objekti pusti dovolj transparentnosti, da ne deluje moteče.

Delovni kotiček s prostorčkom za branje

Ko vstopimo v prostor, se nam najprej razkrije dnevni del, ki ga od delovnega kotička še dodatno razmejuje sedežna garnitura, saj vizualno oprta na regal slednjemu daje večji poudarek. Na delovni strani je ena izmed polic podaljšana v pisalno mizo - tako regal ne deluje le estetsko, temveč hkrati opravlja več pomembnih funkcij. V delovni kotiček je postavljen tudi ležalnik za branje s stranskimi mizicami. Slednje so skladne z velikim regalom, omaro za televizor ter barsko omarico, načrte zanje pa so na željo stranke prav tako naredili po meri.

Kreatif Design je mlad kreativni studio, ki se ukvarja z arhitekturo in oblikovanjem. Sodelovali so že pri več pomembnih projektih za slovenska podjetja, kot je oblikovanje jahte Ocean Class 57 za podjetje Seaway. Prav zdaj pa izdelujejo projekt za gradnjo igralnice in poslovnih prostorov v Tanzaniji.

Katja Lorenčič, Jure Janičijevič

www.kreatif-design.com