Daleč najbolj bizarna taka fotografija se je pojavila na straneh facebooka britanskih skrajnodesničarskih organizacij. Mickey Williams je objavil poster z dvema slikama moškega in pripisom: »Ta muslimanski spreobrnjenec in borec Islamske države je 23. avgusta 2015 s čolnom iz Sirije prišel v Grčijo. Na drugi fotografiji je isti muslimanski spreobrnjenec, borec Islamske države, fotografiran s puško v svojem stanovanju v Birminghamu 13. septembra 2015. Tukaj so. Ne recite, da vas nismo opozorili!« A na fotografijah je slavni raper Ice Cube, ki se je fotografiral s plastično kalašnikovko, na drugi fotografiji pa je med ribarjenjem oblečen v rešilni jopič.

Ne glede na to so ljudje v enem dnevu objavo delili 18.000-krat. Po ocenah avtorja je deset odstotkov tistih, ki so fotografijo posredovali, menilo, da je resnična. Drugi pa so zadevo komentirali kot odlično satiro o islamofobiji in antipriseljenski retoriki.

Britanski minister kritiziral Clooneyjevo

Britanski minister za pravosodje Edward Faulks ni našel lepih besed za Amal Clooney. Baron Faulks je glasno in jasno dejal, da je slaba pravnica in da je odmevne primere dobila le zaradi svojega priimka. Negodovanje med svojimi kolegi pravniki je Amal Clooney povzročila pretekli teden, ko je na Maldivih v zaporu obiskala svojo stranko, nekdanjega maldivijskega predsednika Mohameda Našida, ki je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik te države, a so ga z državnim udarom leta 2012 zamenjali in obtožili terorizma. Pravnica je v zapor prišla v tisoč evrov vredni obleki dolce & gabbana, z veliki sončnimi očali, »kot da je na rdeči preprogi, ne pa v zaporu«, jo je opisal baron.

Pred nekaj tedni je Clooneyjeva izgubila primer v Egiptu, ko je branila kanadskega novinarja Mohameda Fahmija, ki je bil obsojen na tri leta zapora. Baron je dejal, da je slišal, kako je po obravnavi govorila z novinarji, in ni mogel verjeti, kaj sliši. »Uporabljala je trendovsko newagevsko terminologijo. Veliko je pametnih odvetnikov in nekateri med njimi imajo celo bolj impresivno kariero na področju človekovih pravic kot ona.«

Pohod Ai Weiweia za begunce

Dva velikana sodobne umetnosti, Kitajec Ai Weiwei in Britanec Anish Kapoor, sta združila svoje moči in se odpravila na enajstkilometrski pohod po Londonu, s katerim sta želela opozoriti na begunsko krizo. Vsak od njiju je na pohodu nosil odejo, simbol beguncev. Anish Kapoor je ob tem namero, da bi Velika Britanija v petih letih sprejela 10.000 sirskih beguncev, komentiral kot »nehumano potezo britanske vlade«.

Umetnika sta po instagramu ljudi pozvala, naj se jima pridružijo. A po poročanju medijev je bilo v pohodu več fotografov in snemalcev kot pohodnikov. To predvsem Ai Weiweia ni zmotilo, saj je želel le, da ju slišijo.

Ai, ta trenutek najslavnejši kitajski desident, je nedavno v Londonu odprl veliko razstavo svojih del v Royal Academy of Arts. Kapoor pa se je pred kratkim spopadel z uničevanjem svojih umetnin. Skulpturo v Versaillesu so dvakrat v enem mesecu popisali z antisemitskimi grafiti. Kapoor je prepričan, da se je v Evropi preveč ugnezdilo antiprepričanje, anti proti vsemu, kar je tuje.

Umetnika načrtujeta podoben pohod v podporo beguncem tudi v drugih evropskih mestih.

Dragi Elton, kliče te Vladimir!

Sir Elton John je bil nekoč glasen zagovornik bolnikov z aidsom in je skupaj s princeso Diano zbiral sredstva za zdravljenje in iskanje zdravil. Zdaj je postal zagovornik pravic LGBT-skupnosti. Prejšnji teden se je srečal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in se z njim pogovarjal o pravicah LGBT-skupnosti.

Nekaj dni pozneje je prejel telefonskih klic. Poklical naj bi ga Vladimir Putin in tudi z njim je Elton John enajst minut razpravljal o pravicah LGBT-skupnosti. Oseminšestdesetletni pevec je Putinu dejal, da je »ta dan in ta pogovor ena najlepših stvari v njegovem življenju«. Putin je na začetku pogovora dejal, da se boji, da se je Elton z ukrajinskim predsednikom srečal zaradi političnih vzgibov.

Toda Eltonovo veselje se je kmalu skazilo, ko se je izkazalo, da je bil Putinov klic le šala ruskih komikov Vladimirja Krasnova in Alekseja Stoljarova, ki podobne šale objavljata na youtubu. Posnetek je seveda nemudoma dosegel veliko gledanost, da pa pevca ne bi popolnoma osmešila, sta dejala, da se resnično zavzemata za dialog med ruskimi politiki in gejevsko skupnostjo ter da si bosta resnično prizadevala, da bi se Elton John in Vladimir Putin srečala sredi novembra v Moskvi.