Hrvaška je včeraj zaprla meje s Srbijo, zaprtih je bilo sedem mejnih prehodov od Madžarske pa vse do Bosne in Hercegovine. Odprt je ostal le mejni prehod na avtocesti, ki pripelje iz Beograda. A čez mejo je šlo približno toliko beguncev kot prejšnji dan.

Srbija in Hrvaška sta se dogovorili za postopno spuščanje posameznih skupin, ki jih je mogoče potem z manj incidenti in prerivanja z avtobusi in vlaki voziti naprej. Na mejnem prehodu med srbskim mestom Šid in hrvaškim Tovarnikom so tako včeraj za begunce uredili nenavaden »orientacijski pohod«: pred srbsko obmejno kontrolo so srbski policisti avtobuse in taksije usmerili desno na polje, kjer so jih pričakali humanitarci z vodo in hrano. »Od tod je dva kilometra do Hrvaške,« so jim rekli in jih v poletni pripeki napotili med koruzna polja. »Približno po enem kilometru vas čaka zdravnik. Potem nadaljujete levo in mimo hrvaških policistov po nekaj sto metrih desno,« je skupini sirskih beguncev, ki so se za petsto evrov na osebo pripeljali s taksiji iz Beograda, razlagal visokorasli humanitarni delavec v vijoličasti majici.

Bizarnosti v pripeki

Gospe v rutah, dekleta z razprostrtimi dežniki za zaščito pred soncem, otroci v otroških vozičkih, ki so jih po kolovozu rinili prepoteni moški, so med njivami našli pot tako do zdravnikov kot do hrvaških policistov. »Še malo naprej,« jim je policist pokazal v smer, kjer leži železniška postaja v Tovarniku. Begunci so se čudili nenavadnemu sprehodu, a so potrpežljivo ubirali korake. Hrvaški radio pa je vztrajno poročal, da »begunci kljub zaprti meji prečkajo mejo«. Bizarnosti se v poletni sopari, ko je politična pamet zavrela – na Hrvaškem se bližajo parlamentarne volitve – kar vrstijo.

Države, ki ležijo na begunski balkanski poti, so ob vsakodnevnem prihodu več tisoč novih beguncev ubrale vsaka svojo taktiko, te pa so delno enotno koordinirane. Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da ima Hrvaška »srce, pa tudi pamet«. Napovedal je prehod na »plan B«: begunce bodo poslej brez registracije vozili naravnost proti Madžarski in Sloveniji.

Kaj je s koridorjem?

V Belem Manastiru ob meji z Madžarsko se je tako včeraj zbralo že več kot 15.000 beguncev, ki so jih z avtobusi odvažali naprej na bližnji mejni prehod z Madžarsko. Tam jih je pričakala vojska in napoved madžarskega premierja Viktorja Orbana, da bo po ograji proti Srbiji zgradil ograjo tudi ob meji s Hrvaško. Za začetek naj bi v nekaj dneh postavili štirideset kilometrov.

Medtem se je na železniški postaji v Osijeku zbralo več tisoč beguncev, ki so želeli nadaljevati pot v Zagreb. Tam so jih namestili v več sprejemnih centrov, od koder iščejo pot naprej v Slovenijo. Na Hrvaškem so včeraj ponovno vzniknila zagotovila, da je s Slovenijo vse dogovorjeno za vzpostavitev koridorja za prehod beguncev do Avstrije, kar pa na slovenski strani ves čas zanikajo.

Beguncev, ki so v zadnjih dneh že povsem dobro seznanjeni s Hrvaško in tudi z »obstojem« Slovenije – prej so imeli po naših izkušnjah nekaj težav s poznavanjem geografije tukajšnjih držav –, politični triki naših oblasti ne zanimajo. »Nemčija, Norveška, Švedska,« vztrajno ponavljajo, ko jih vprašamo, kam so namenjeni.