»Ali Združeni narodi vedo za to, ve vaša vlada, kaj se dogaja tu na meji? Ali vi res ne veste, kaj se dogaja v Siriji, Iraku, Afganistanu?« niso mogli razumeti begunci, ki so včeraj zvečer na mejnem prehodu Rigonce obstali pred okrepljenimi enotami slovenskih specialcev. Ti so v čeladah in opremljeni s ščiti z živim zidom nepredušno zaprli mejo. Približno 500 beguncev je glasno protestiralo in zahtevalo, naj policija odpre mejo in jim dovoli pot naprej. Aktivistka ene od slovenskih nevladnih organizacij nam je povedala, da se okoliški prebivalci na hrvaški strani solidarizirajo z begunci, da so jim prinesli vodo, pecivo, odeje in da jih oskrbuje hrvaški Rdeči križ. »Slovenija jim je poslala le policiste,« je dejala in povedala, da vse kaže, da bodo begunci noč preživeli na asfaltu in betonu.

Kaj se bo dogajalo, se je začelo napovedovati že ob sedmi uri zjutraj, ko je policija nad skupino 70 beguncev, ki so prišli peš iz Zagreba, poslala 6 kombijev, proti večeru pa je na mostu čez Sotlo pred zaprto mejo obstalo na stotine beguncev, ki so čez dan na mejni prehod prišli z avtobusi, taksiji in vlaki.

Že v noči na petek se je začasno končala pot 150 beguncev, ki so brez ustreznih osebnih dokumentov obtičali na železniški postaji v Dobovi. Po veljavnih sporazumih bi morali nazaj na Hrvaško, vendar jih naši sosedje niso hoteli sprejeti. Po nekaj urah čakanja so jih naposled prepeljali v zbirni center Postojna.

Prebežniki bredli čez Sotlo

Pritisk beguncev, ki večinoma prihajajo iz Sirije, Iraka in Afganistana, se je včeraj na meji med Hrvaško in Slovenijo v brežiški občini stopnjeval iz ure v uro. Kaže, da si je večina prišlekov potem, ko je Madžarska zaprla mejo za vstop v Slovenijo, izbrala okolico mejnih prehodov ob reki Sotli ter potoku Bregana. Sotlo je ponoči prebredlo nekaj več kot 100 beguncev, ki so jih naši policisti zvečine s kombiji prepeljali na policijsko postajo v Brežice. Medtem ko so se nekateri napotili na meddržavne in maloobmejne prehode Rigonce, Slovenska vas in Rakovec, kjer so jih praviloma zadržali naši mejni policisti, so se bolje obveščeni prebijali po brezpotjih, prebredli Sotlo ter pot nadaljevali čez polja.

Nad območjem je krožil tudi policijski helikopter. Na bližnjem maloobmejnem prehodu Rakovec z naše strani ni bilo videti nikogar, so pa hrvaški policisti na svoji strani zadrževali skupino kakih 100 beguncev. V Novi vasi pri Mokricah v bližini mejnih prehodov Obrežje in Slovenska vas so policisti ustavili skupino kakih 20 beguncev, ki so mejo prečkali pri znani gostilni Kalin na Obrežju. Tega prehoda, kjer cesto »zapirata« le dve cvetlični koriti, policisti namreč niso varovali. Begunce je policija zatem odpeljala v sprejemni center, policisti pa novinarjem niso dovolili, da bi se beguncem približali ali govorili z njimi.

Hrvati se ne držijo sporazuma

»Od četrtka zvečer, ko je z vlakom do Dobove prispela prva skupina migrantov, do 18. ure včeraj so policisti na območju občine Brežice našteli 496 tujcev. 218 so jih prepeljali v center za tujce v Postojni, 78 so jih imeli na tako imenovani obdelavi v Brežicah, 150 na mejnem prehodu Obrežje ter 50 na zeleni meji,« je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce pri policijski upravi Novo mesto Anton Štubljar. Povedal je še, da so čez dan hrvaškim organom v Zaprešiću in Samoborju napovedali vrnitev 201 tujca, ki je nezakonito prestopil državno mejo, a so jih hrvaški kolegi kljub sporazumu med državama zavrnili.