Skupino turistov, ki so bili nastanjeni v hotelu Slon, je pred kratkim doletelo neprijetno presenečenje. Voznik minibusa je namreč prejel kazen za vožnjo po zaprtem odseku Slovenske ceste, čeprav so bili njegovi potniki nastanjeni v tem hotelu ob Slovenski cesti. »Ne razumem odnosa redarja, saj smo mu lepo pojasnili, da gremo po dovolilnico v hotel,« je bil razočaran turistični vodnik skupine in poudaril, da so bili potniki večinoma starejši gostje.

Na občini so pojasnili, da mestni redarji pri ukrepanju sledijo prometni signalizaciji, hotelu Slon pa so izdali dovolilnice za dostop do Slovenske ceste, dovoljeno je tudi kratkoročno parkiranje pred hotelom. Konec prejšnjega tedna so, kot je pojasnil direktor hotela Gregor Jamnik, ki je z dogodkom seznanjen, odgovorni ob cesti postavili tudi nove table, ki gostom dovoljujejo dostop do hotela.

»To je bil osamljen primer, ki smo ga na licu mesta rešili, o dogodku pa obvestili vodstvo redarstva. Sklepamo, da službe med seboj tako hitro še niso bile usklajene, kar pa je v testnem obdobju novega režima ceste povsem razumljivo,« je pojasnil direktor. Dodal je, da so v hotelu z dogovorom, ki so ga sklenili z občino, zadovoljni: »Pred hotelom je urejeno območje ustavljanja oziroma začasnega parkiranja za šest vozil za potrebe razkladanja in nakladanja prtljage in gostov do 15 minut. Takšna je tudi praksa v drugih hotelih po svetu s podobno prometno ureditvijo.«

Dunajska nakupovalna promenada Mariahilfer Straße, po kateri naj bi se zgledovala tudi preureditev Slovenske ceste, je na primer razdeljena na tri dele: na dveh je urejen skupni prometni prostor, na osrednjem delu pa je območje za pešce. Na območju za pešce sta dve turistični nastanitvi, ki pa sta dostopni tudi po drugih cestah, odprtih za promet.

»Hotel Kummer ima svojo lastno cono v Schadekgasse, manjši penzion pa ima dostavno pot na bližnji Zollergasse. Ker so za vsa vozila zagotovljene dovozne poti, dobro urejene in označene pa so tudi poti do javnih prevoznih sredstev, ni težav,« so sporočili z oddelka za organizacijo prometa in tehnično-prometne zadeve na dunajskem magistratu. žir