Več kot šest let po propadu Mesne industrije Primorske (Mip) in z njo velikega dela slovenske mesnopredelovalne industrije, je danes na zatožno klop sedel Vojteh Volk. Ta je lastniško obvladoval novogoriško skupino.

»Odločno zanikam očitke,« je na obravnavi pred okrožnim sodiščem v Ljubljani povedal Volk, ki je do zdaj redno izpuščal sojenje in svojo odsotnost opravičil z zdravniškim opravičilom. »Tudi za danes bi lahko dobil opravičilo, vendar sem se odločil, da pridem na obravnavo,« je Volk med drugim zaupal okrožnemu sodišču v Ljubljani, ko je sede z občasnimi premori prebiral 16 strani dolg zagovor, v katerem je pojasnjeval svoje videnje domnevno spornih poslov.

Zavajali banke in jemali posojila?

Kot je znano, so v zadevi Mip obtoženi Vojteh Volk, nekdanji direktor Mipa Marko Volk in bivši direktor Pomurke Martin Kovač. Prvega obtožnica bremeni zlorabe položaja ali pravic, vsi trije skupaj pa so obtoženi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti v škodo konzorcija bank. Volk, ki je koordiniral posle, njegov sin Marko, ki je vodil Mip, in zet Kovač, ki je vodil Pomurko, naj bi zavedli banke z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji. S tem je Mip, kot so prepričani na tožilstvu, dobil osem milijonov evrov posojila, ki ga nikoli ni vrnil.

Vojtehu Volku tudi očitajo, da je preko svojega srbskega podjetja Kolbis nezakonito prejel 315.000 evrov v drugo svoje podjetje Eurovit v Italiji. Državna SID banka je medtem junija 2007 Mipu odobrila 4,5 milijona evrov namenskega posojila, Mip pa je polovico denarja nakazal Kolbisu, ta pa pol milijona evrov naprej Eurovitu. Po mnenju tožilstva naj bi bil ta posel fiktiven. Sporno naj bi bilo tudi dogajanje v Romuniji, kamor se je hotel širiti Mip.

Glava družine Volk, ki je bila časom ena prvih, ki je izpeljala menedžerski prevzem brez lastnih sredstev, se je očitkov branil, da je šlo pri poslih v Srbiji in Romuniji za povsem normalno in zakonito delovanje. Tudi druga slovenska podjetja so se širila na tiste trge, je poudaril Volk. Naštel je tudi korake, ki so jih naredili v smeri zagona proizvodnje, s čimer je izpodbijal očitke o fiktivnosti, a da je na koncu vse padlo v vodo. »Do posla v Srbiji ni prišlo zaradi tehničnih in logističnih težav,« je prepričeval tožilstvo.

»Svoj denar smo dajali za reševanje Mipa«

Medtem ko mu na tožilstvu očitajo, da je preslepil banke pri pridobivanju posojil, je Volk jezen na bankirje, ker da mu v času po izbruhu finančne krize niso hoteli reprogramirati posojil in odobriti moratorija na njihovo odplačevanje. V pričo tega, da je dejansko poskušal rešiti skupino Mip, je Volk navedel, da so prek svojih družinskih podjetij financirali nabavo repromateriala in temu namenili več kot štiri milijone evrov. Po njegovih besedah bi morale banke pomagati pri »finančni sanaciji, tehnološkem razvoju in ohranitvi delovnih mest«. Ker tega ni bilo, je šel Mip v stečaj, je zaključil Volk.

Sojenje družini Volk zaradi izčrpavanja Mipa se bo nadaljevalo konec tega meseca in v začetku oktobra, ko bodo potekala množična zaslišanja bankirjev in drugih prič. Ali se jih bo lahko udeležil tudi Vojteh Volk, pa bo odvisno od njegovega takratnega zdravstvenega stanja.