Za Grčijo je bil včerajšnji dan prelomen. Zadnjo tekmo za reprezentanco je odigral Vasilis Spanulis. Poslovil se je z zmago proti Latviji in uvrstitvijo na olimpijske kvalifikacije. Za njegovo odločitev do zadnjega ni vedel nihče. Najprej jo je povedal medijem, šele nato soigralcem in selektorju v slačilnici. Selektor grške reprezentance Fotis Kacikaris na novinarski konferenci ni mogel skriti presenečenja: »Bolje da ne govorim, kako smo sprejeli novico. Spanulis je spremenil evropsko košarko.«

Ko se nekdo poslovi, nastane prazen prostor, ki ga zapolni nekdo drug. Glede na predstave na evropskem prvenstvu bi to v grški reprezentanci lahko bil 20-letni Janis Antetokumpo, čeprav je drugačen tip košarkarja kot Spanulis. »Janis je izjemen talent. Kljub temu ima še veliko prostora za napredovanje, kar je strašljivo, saj že zdaj igra na ravni igralcev za tekme zvezd v ligi NBA,« je dejal grški reprezentant Kostas Kufos. Podobno je nad njim navdušen Kacikaris. »Janis je deloholik, nikoli se ne sprosti. Postal bo poseben igralec.« »The Greek freak«, kot ga kličejo v ZDA, je raznovrsten košarkar. Z 211 centimetri lahko igra ne več položajih (ponavadi na poziciji številka tri). V četrtfinalu na tekmi proti Španiji je delal naslednje: Pauu Gasolu je dal blokado, izpeljal protinapade, kril organizatorja igre Sergia Rodrigueza, zadeval trojke, zbral kar 17 skokov (od tega osem v napadu), vodil žogo od svojega koša do tekmečevega... Kot bi se vrnili v preteklost in gledali Tonija Kukoča. Ali pa koga drugega.

»Glede na stil igre in postavo me spominja na Kevina Duranta. Ko preigrava, je videti kot Magic Johnson,« je dejal grški selektor. Ob vseh superlativih je bil Antetokumpo tudi nesrečnik četrtfinala, kajti v odločilnih trenutkih so mu sodniki dvakrat dosodili korake. Šlo je za tako imenovane NBA-korake. »Zelo težko je bilo zanj, ker igra v NBA, kjer so pravila drugačna. Kadar na velikih tekmovanjih igra ameriška reprezentanca, je dovoljeno vse. Na tem prvenstvu pa ni. Zato ne razumem, katera pravila veljajo. Pravila Fibe, NBA ali nekaj vmes,« se je pritoževal Fotis Kacikaris.

Preden je Janis Antetokumpo zaigral v ligi NBA (je član Milwaukeeja, kamor se je preselila vsa družina), je prestal marsikaj hudega. Pooseblja svetohlinsko zgodbo sodobne Evrope. V predmestju Aten se je rodil kot sin ilegalnih priseljencev iz Nigerije. Ko je bil še otrok, je na ulicah prodajal sončna očala, torbice in podobno. Ima tri brate, vsi so košarkarji, igre so se učili pri majhnem klubu Filathlitikos. Triindvajsetletni Tanasis igra za New York Knicks, 17-letni Kostas veliko obeta v ameriški srednješolski košarki.

Vse do leta 2013 družina ni imela grškega državljanstva. Potem ko so pravi ljudje ugotovili, kakšno korist bi lahko imela Grčija zaradi izjemnega košarkarskega talenta bratov Antetokumpo, so vsi dobili državljanstvo. »Moji starši so morali delati, čeprav niso imeli papirjev. V vsakem trenutku bi jih lahko ustavili policisti in jih poslali nazaj v domačo državo. Zame so moji starši heroji,« je v enem od intervjujev dejal Janis Antetokumpo. Njemu in njegovi družini je uspelo. A na atenskih ulicah je še na tisoče otrok, ki nimajo te sreče.