Na ministrstvu za kulturo so v razvid medijev vpisali radijski in internetni medij, ki nastajata pod okriljem predsednika SDS Janeza Janše. Kot je razvidno iz objavljenih podatkov, sta odgovorna urednika Uroš Urbanija (Nova24TV.si) in Uroš Novak (Novi radio), izdajatelj obeh medijev pa je podjetje Nova hiša, direktor katerega je Boris Tomašič, nekdanji sekretar poslanske skupine SDS.

Petek podjetje kupil od Sušinskega

Podatki o osebah in podjetjih, ki imajo najmanj petodstotni lastniški delež v Novem radiu, razkrivajo še eno zanimivo podrobnost. Med njimi je namreč mogoče najti tudi podjetje Bartolomea. Njegov edini lastnik je Stanislav Petek, dolgoletni zasebni prijatelj Janeza Janše, podpornik SDS in oče Boruta Petka, nekdanjega tajnika v Janševem kabinetu in njegovega največjega zaupnika.

Petek je podjetje Bartolomea kupil leta 2010 od Nastje Sušinskega, nekdanjega predsednika uprave Maksima Holdinga, prek katerega je Igor Bavčar lastniško obvladoval Istrabenz. Podjetje Bartolomea se ukvarja s finančnimi storitvami in svetovanjem: v lanskem letu je zabeležilo 34.340 evrov prihodkov in pri tem ustvarilo 11.100 evrov dobička. V času, ko je bil njegov lastnik Sušinski, v zadevi Istrabenz obsojen na leto in deset mesecev zaporne kazni, je bil njegova edina stranka Prometni inštitut, od katerega je prejel 28.350 evrov za prevajalske storitve. Lastnik omenjenega inštituta so Slovenske železnice, kjer ima SDS tradicionalno velik vpliv.

Osebe iz politično-gospodarskega omrežja SDS

Poleg podjetja Bartolomea so najmanj petodstotni lastniki Novega radia še druge osebe iz politično-gospodarskega omrežja SDS: Franci Matoz, zagovornik Janeza Janše v zadevi Patria in odvetnik več državnih družb, ki obvladuje 11-odstotni delež, član uprave Uniorja Branko Bračko, sicer član izvršilnega odbora SDS, nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati, aktivist Aleš Primc, Alenka Žagar Slana, nekdanja kandidatka za predsednico republike in ena ključnih članic tako imenovanega vztrajniškega gibanja, Tomaž Kokot, vodja odbora SDS v Poljčanah, Tomaž Bulc, Janez Janša, Tomašič, ki ima največji, skoraj 22-odstotni delež, poslanec SDS Bojan Podkrajšek in Janez Podbornik, bližnji sosed Janeza Janše v Šentilju pri Velenju in nekdanji občinski svetnik SDS v Velenju.

Sicer pa agencija za komunikacijska omrežja in storitve dovoljenja za opravljanje radijske dejavnosti izdajatelju Novi hiši še ni izdala, saj vloge še ni prejela, kar pomeni, da radijskega programa (še) ne sme oddajati. Je pa v razvidu medijev kot območje razširjanja programskih radijskih vsebin predvidena »zgolj« Ljubljana in osrednja Slovenija, kar morda kaže na to, da se je Janševim medijskim projektantom vendarle uspelo dokopati do ene izmed radijskih frekvenc. Ne gre pa ob tem pozabiti, da je odgovorni urednik Novega radia in predstavnik za odnose z javnostmi pri Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve Uroš Novak tudi direktor in solastnik kočevskega radia Univox.

Ob tem velja še dodati, da je spletna stran Nova24TV.si trenutno vse prej kot novičarski portal. Ob vpisu tega naslova v brskalnik se namreč odpre stran podjetja, ki oglašuje »edinstveno čokolado s slovenskim sortnim medom«. Kot je namreč znano, je koordinator novega medijskega projekta Tomašič tudi direktor podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo čokolade.