Ena takih je zagotovo ponoven dvig kitajskega delniškega indeksa Shanghai Composite nad psihološko mejo 3000 točk, ki je v preteklih tednih veljala za pomemben mejnik. Ravno strmi padci kitajskih delnic v zadnjih dveh mesecih so namreč botrovali devalvaciji kitajske valute, ki je kot učinek domin konec avgusta v nekaj dneh zamajala prav vse svetovne trge. V sredo je indeks Shanghai Composite po nekaj šibkih dneh zabeležil 5-odstotni skok v zadnji uri trgovanja, gibanje cene indeksa pa močno spominja na pretekla državna posredovanja na trgu, kjer večji pokojninski skladi in državne družbe kupujejo domače delnice.

Zanimivo malo skrbi je v sredo zvečer povzročila novica iz Japonske, kjer je bonitetna agencija Standard and Poor's znižala bonitetno oceno Japonske z AA– na A+. Kot glavni razlog za znižanje bonitete so pri S&P navedli dvom o zmožnosti trenutne vlade, da oživi gospodarski utrip Japonske, prav tako pa dvomijo o zmožnosti ustavitve prihajajoče deflacije. V času vladavine premierja Šinza Abeja je Japonska v sklopu finančne strategije, popularno imenovane kar »Abenomics«, občutno zvišala državni dolg, ki dosega že krepko več kot 245 odstotkov japonskega BDP (1,1 trilijona jenov).

Še ena zgodba, ki je zanimivo hitro poniknila iz večine medijev, je nekončana zgodba okoli reševanja grškega gospodarstva. Vodilnim v projektu prestrukturiranja grškega bančnega sistema so prekrižale načrte predčasne parlamentarne volitve, na katerih se bosta kot glavna kandidata spopadla sedanji premier Aleksis Cipras in vodja novih demokratov Evangelos Meimarakis. Oba kandidata zagovarjata stališče, da bosta spoštovala vse zaprisege Grčije glede zahtevanih gospodarskih ukrepov, ki jih je Grčija sprejela za pridobitev finančne pomoči in prestrukturiranje dolga. Toda vodilni v projektu opozarjajo, da je časa za izpeljavo prestrukturiranja vse manj, saj bodo v kratkem začela veljati nova strožja pravila, ki bi lahko imela negativne posledice za depozite podjetij v Grčiji.

Med zanimivimi novicami iz podjetij velja omeniti uvedbo »ni mi všeč« gumba na družbenem omrežju Facebook. Za zanimivo potezo gre, ker se je vodilni v družbi Mark Zuckerberg dolgo časa boril proti uvedbi tega, saj naj bi po njegovem mnenju širil negativnost na družbenem omrežju, ki praktično temelji na pozitivnih odnosih med uporabniki.

Za veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi v družbi HP so prav gotovo poskrbeli vodilni v podjetju, ki so v sredo sporočili javnosti, da bodo v družbi po prvem večjem valu odpuščanj kmalu ponovno rezali število zaposlenih. S ciljem znižati stroške za 2,7 milijarde dolarjev v segmentu HP Enterprise bo HP odpustil dodatnih 25.000 do 30.000 zaposlenih po vsem svetu.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi Alta Invest, d. d. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest, d. d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Invest, d. d., in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic. Nadzorni organ za ALTA Invest, d. d., je Agencija za trg vrednostnih papirjev. Druge informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja.