To, o čemer se je v minulih mesecih veliko govorilo, je mednarodna košarkarska organizacija uradno predstavila med evropskim prvenstvom v Lillu. Nov kvalifikacijski sistem za uvrstitev na evropsko in svetovno prvenstvo namreč, ki bo začel veljati po evropskem prvenstvu leta 2017. Torej stari sistem, po katerem se večina reprezentanc na prvenstvo stare celine in svetovno prvenstvo uvrsti na teh istih tekmovanjih, v prihodnjem dvoletnem ciklusu velja zadnjič. Poleg tega evropska prvenstva ne bodo več na sporedu na dve leti, ampak na štiri (2017, 2021...), naslednje svetovno pa bo leta 2019, torej pet let po zadnjem v Španiji, kajti želijo jih prirejati na liha leta, da se ne bi prekrivala s svetovnim prvenstvom v nogometu.

Ravno po nogometu so se zgledovali, ko so pripravljali nov sistem kvalifikacij, ki ne bodo več potekale po turnirskem sistemu, ampak na tekmah doma in v gosteh med vnaprej določenimi termini. Tako bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 med novembrom leta 2017 in februarjem 2019, poleg februarskega in novembrskega termina pa bosta kvalifikacijam namenjena še junij in september. »V dosedanjem sistemu navijači in sponzorji ekipo vidijo le enkrat na leto. Vsaka ekipa bo morala igrati kvalifikacije, navijači jih bodo spremljali v domačih dvoranah, kar je velika priložnost za rast nacionalnih organizacij. Košarkarji ne bodo več opravljali celih priprav z reprezentanco, ampak bodo tja prišli že pripravljeni,« je nad novim sistemom navdušen izvršni direktor Fibe Europe Kamil Novak. Fiba pričakuje, da bodo v novem sistemu reprezentance dobile več medijskega in marketinškega prostora in da bodo košarkarji bolj razbremenjeni, predvsem tisti iz lige NBA. Predstavnik za stike z mediji pri Fibi Patrick Koller je dejal, da je v zadnjih letih vse manj košarkarjev iz lige NBA igralo na evropskih prvenstvih. Pričakujejo, da se bo to z novim sistemom kvalifikacij spremenilo, kajti poleti bodo imeli košarkarji na voljo več dopusta. Čeprav ga tudi zdaj nihče od igralcev iz lige NBA ni imel manj kot mesec in pol. Tisti, ki so s svojimi klubi izpadli pred finalom, pa so jih imeli še mnogo več. Na primer Miami, za katerega sta v minuli sezoni igrala brata Dragić, je sezono letos končal 15. aprila, igralci iz lige NBA pa so se lahko z reprezentancami začeli pripravljati prvega avgusta.

Novi sistem odpira več vprašanj, kajti že zdaj je jasno, da se vsi najboljši košarkarji ne bodo mogli udeležiti kvalifikacijskih tekem, četudi si bodo tega želeli. V novembrskem in februarskem terminu zagotovo za reprezentance ne bodo mogli igrati košarkarji iz lige NBA in NCAA, medtem ko se Fiba še ni dogovorila z Ulebom za prekinitev tekmovanja v evroligi v teh terminih. Kot so povedali ob predstavitvi, so imeli doslej le več sestankov z vsemi vpletenimi, klubi, nacionalnimi zvezami, predstavniki lig in tudi Ulebom. Zato se poraja vprašanje, v kakšnih postavah bodo nastopale reprezentance. »To so špekulacije. NBA bi pustil ob strani, kajti ne moremo je primerjati s kakšno drugo ligo. Res bi nekatere države, kot je Francija, lahko bile prizadete, ker ne bodo mogle nastopati z zvezdniki iz lige NBA v novembrskem in februarskem terminu, a bodo na voljo junija in septembra. Glede evrolige gre le za špekulacije. Nazadnje smo imeli sestanek z vpletenimi maja. Vsi so se strinjali, da so državne reprezentance lokomotiva košarke,« Novak ni podal konkretnih odgovorov za rešitev očitnega problema.

Novakove besede so sprožile še več vprašanj, ki so deževala iz ust slovenskih poročevalcev. Bosta Francija in Slovenija, na primer, v enakovrednem položaju? Bo tekmovanje pošteno? »Seveda bo. Igralci iz lige NBA v kvalifikacijah ne bodo mogli igrati le med dvema terminoma. Mislim, da se strinjamo, da to res ni veliko. S tekmovalnega vidika bo novi sistem pravičen, kajti za vse bodo veljala enaka pravila,« je dejal Patrick Koller. Njegovo pojasnilo ne drži povsem. Res je, da bodo igralci lige NBA odsotni v dveh terminih na leto, a kvalifikacije bodo trajale leto in pol, v tem času pa bo na sporedu šest terminov, od tega štirje novembrski in februarski, ko košarkarji iz lige NBA ne bodo mogli igrati. Ali bo tekmovanje pravično, je na dlani.