Če je kaj pozitivnega v novem sistemu, je ravno to, da se bodo morale na svetovno prvenstvo vse reprezentance uvrstiti s kvalifikacijami. Povabila, ki so bila v veljavi do zdaj, košarki le škodijo. Težava je zdaj drugje. Mednarodna in evropska Fiba si želita, da bi na evropska in svetovna prvenstva prihajalo več košarkarjev iz lige NBA, kar naj bi zagotovil nov sistem. Toda ta bo največjim zvezdnikom preprečil, da bi nastopili na kvalifikacijskih tekmah. Doslej so se lahko sami odločili, ali bodo nastopili na svetovnem ali evropskem prvenstvu, odslej te možnosti ne bodo imeli, kajti na dveh tretjinah tekem ne bodo mogli igrati.

To pod vprašaj postavlja regularnost tekmovanja. Za primer vzemimo Francijo, ki ima trenutno največ igralcev iz NBA, in dve reprezentanci brez košarkarjev iz Severne Amerike. Če bo reprezentanca A proti Franciji igrala februarja, ko v kvalifikacijah ne bodo smeli igrati košarkarji iz lige NBA, bo v veliki prednosti pred reprezentanco B, ki bo proti Franciji igrala junija, ko bodo košarkarji iz lige NBA lahko igrali. Francija in reprezentanca B bosta tako v slabšem položaju, reprezentanca A v boljšem. In to že pred začetkom tekmovanja, zato ekipe ne bodo imele enakih možnosti.

S tem težav še ni konec. Nedopustno je, da je Fiba sistem spremenila, ne da bi pred tem dosegla dogovor z vodstvom evrolige. Zato se lahko zgodi, da v kvalifikacijah ne bodo igrali niti košarkarji, ki nastopajo v evroligi. To pa je mogoče razumeti tudi drugače. In sicer kot stopnjevanje pritiska na Uleb, ki vodi evroligo. Morda pa pri Fibi že vedo, da bodo prevzeli vodenje evrolige in zato dogovora z Ulebom ne potrebujejo. To je odvisno predvsem od sponzorjev oziroma denarja, ki sta ga organizaciji sposobni zagotoviti klubom.