»Premalo se zavedamo, da ni samo uspešna operacija in dobra nega, temveč tudi dobra fizioterapevtska oskrba oziroma rehabilitacija tista, ki pripomore k čimprejšnji vrnitvi posameznika na delovno mesto in k čim manjšemu številu ponovitev poškodb ali bolezni,« je ob dnevu fizioterapevtov opozorila Božena Primožič, predsednica mariborskega regionalnega združenja Društva fizioterapevtov Slovenije. Dodala je, da je ključno sodelovanje uporabnikov zdravstvenih storitev, večno poslušanje načrtov o varčevanju pa k temu ne pripomore.

Poklic s tradicijo

»Ne zavedamo se dovolj, da lahko delo dobro opravi le zdrav človek. Dobro načrtovana in izvedena fizioterapija k temu zelo pripomore. V veliki želji nadrejenih po opravljenem čim večjem številu storitev se včasih pozabi, da so uporabniki naših storitev ljudje, zdravi ali bolni, v vseh življenjskih obdobjih od rojstva do smrti. A na žalost smo pogosto opaženi šele, ko pride zaradi pomanjkanja fizioterapevtskega kadra do izpadov in delo ne more biti opravljeno tako dobro, kot znamo,« opozarja Primožičeva in dodaja, da zato fizioterapevti ob svetovnem dnevu opozarjajo na svoj pomemben prispevek v mozaiku oskrbe, zdravljenja in rehabilitacije bolnikov ter na slabo prepoznavnost poklica.

Slovenski fizioterapevti že 65 let skrbimo za prebivalce, a je poklic kljub temu slabo prepoznan, je opozorila Gabrijela Starc, predsednica Društva fizioterapevtov Slovenije, in dodala, da imajo pri nas fizioterapevti zvečine visokošolsko strokovno izobrazbo z možnostjo magistrskega študija iz fizioterapije.

»Naše delo zmanjša stroške in čas zdravljenja ter preprečuje zaplete. Pomembnejši fizioterapevtski metodi sta zdravljenje z gibanjem – kinezioterapija, ki zdravi in preprečuje številne bolezni gibalnega in drugih telesnih sistemov, ter manualna terapija, s katero se odpravljajo specifične težave,« je povedala Starčeva.

Od rojstva do starosti

Tudi 190 zaposlenih fizioterapevtov v UKC Ljubljana, ki pomagajo ob bolniških posteljah, v ambulantah in diagnostiki ljudem od rojstva v porodnišnici do pozne starosti, kar lahko vključuje tudi paliativno oskrbo, so svoj dan zaznamovali tudi celovito predstavitvijo svojega poklica. Ta vključuje, je pojasnila fizioterapevtka Milena Klopčič, obravnavo bolnikov s fizičnimi težavami, ki so jih povzročili nevromuskularni, mišično-skeletni in kardiovaskularni ter respiratorni sistemi. Terapevtski načini, ki jih uporabljajo fizioterapevti, vključujejo gibanje, manualne tehnike, masaže in uporabo elektrofizikalnih metod. Poleg teh tudi preventivne metode, ki preprečujejo, zdravijo in lajšajo fizikalne manifestacije telesne in duševne bolezni. av