Pa začnimo s Finci: oktobra po več letih ponovno prihaja finski glasbeni inovator, harmonikar Kimmo Pohjonen, ki bo s tem zagnal tudi cikel Glasbe sveta; aprila prihodnje leto ga bo sklenila mojstrica fada Mariza. Ljubitelji jazza in drugačnih godb bodo na svoj račun prišli še v sklopu Cankarjevih torkov in 57. jazz festivala.

Jeseni bodo v CD kot vedno slovenski knjižni sejem, mednarodni filmski festival Liffe in festival dokumentarnega in gorniškega filma. V Galeriji CD ta trenutek razstavlja María Elena Gonzáles, nagrajenka 31. grafičnega bienala, v novembru pa bodo tam razstavili stripe, karikature in ilustracije Tomaža Lavriča. Posebej vabijo tudi na ogled razstave predstavnika tako imenovane zagrebške šole slikarstva Zlatana Vrkljana in razstave Nikola Tesla – človek prihodnosti, ki nastaja v sodelovanju z beograjskim muzejem.

Tudi novi abonma Veličastnih 7 se bo začel jeseni: povezali so sedem predstav z najrazličnejših področjih – od Bartabasovega gledališča s konji za ljubitelje flamenka, ki prihajajo na oder Gallusove dvorane 29. septembra, do baletne predstave Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga. V ta sklop sodi tudi silvestrska predstava Opičji kralj Kitajskega narodnega gledališča za pekinško opero ter januarski operni spektakel, Verdijev Otello, ki ga bodo koprodukcijsko na oder postavili z ljubljansko operno hišo. Opera sodi tudi v sklop tematskih dogodkov Shakespeare za vedno, ki bodo v CD potekali od januarja do aprila 2016. V oba programska sklopa sodi še ena predstava, priredba Verdijevega Macbetha v izvedbi pevcev iz Južnoafriške republike ter v režiji vzpenjajočega režiserja Bretta Baileyja. Južnoafričani v goste prihajajo februarja, marca pa prihaja še en gledališki mag, režiser Robert Wilson; videli bomo Ionescove Nosoroge v izvedbi Narodnega gledališča Marina Sorescuja iz romunske Krajove.

Shakespeare za vedno bo ponudil še kulturnozgodovinsko razstavo Hamlet na Slovenskem, ki jo snujejo skupaj s Slovenskim gledališkim inštitutom, razstavo sodobne slovenske fotografije Brezčasna Ofelija in še marsikaj.

S področja klasične glasbe so v zlatem abonmaju napovedali obisk Simfoničnega orkestra iz Lahtija, Dunajskih simfonikov, Freiburškega baročnega orkestra ter Simfoničnega orkestra iz Dallasa. Srebrni abonma pa bo odprl sloviti pianist Grigorij Sokolov, ki ga obožuje tudi naše občinstvo. Trenutno velja za najboljšega živečega pianista, za katerega se pulijo največji koncertni odri. V »srebrnega« prihaja še pihalni kvintet Calefax, gostili bodo tudi švedskega violončelista Torleifa Thedéena.

CD je tudi pomembno stičišče znanstvenih srečanj, tako bodo denimo ponudili prostor Evropskemu robotskemu forumu, Mednarodni konferenci o inženirskih vibracijah ter več slovenskim in mednarodnim srečanjem s področja medicine.