Kobilarna Lipica bo v nedeljo z gala konjeniškim spektaklom, ki se bo začel ob 15. uri, zaznamovala 435 let delovanja. Poseben gost bo »leteči Francoz« Lorenzo z desetimi andaluzijskimi in luzitanskimi kobilami, ki jih jaha kar stoje na njihovem hrbtu in tako izvaja vratolomne akrobatske točke. Na dogodku pričakujejo več kot 10.000 ljudi, zato svetujejo, da si vstopnice zagotovite že prej.

Pomiritev odnosov z avstrijsko kobilarno

»Pripravljamo dodatno presenečenje, gesto za pomiritev odnosov s sosedi in njihovo kobilarno Piber ter tako prvi korak novega sodelovanja med kobilarnama, ki vodita vzrejo lipicancev. Tako bomo lahko ponovno s skupnimi močmi z Avstrijci, Čehi, Madžari in Hrvati lipicance poskusili vpisati v svetovno nesnovno dediščino pri Unescu in skupaj skrbeli za ohranitev te najstarejše obstoječe evropske pasme konj. Ob prenovah, ki smo jih doživeli, lahko torej govorimo o prelomnem letu, zato smo se odločili za posebej privlačen program na letošnjem dnevu Kobilarne Lipica,« je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja kobilarne Boštjan Bizjak. Dodal je, da so severni sosedi ob 450-letnici dvorne jahalne šole na Dunaju znova pokazali na izjemen pomen, ki ga ima za njih, podobnega pa ima za Slovenijo le 15 let mlajša lipiška šola.

Vrhunci lipiške šole in »leteči Francoz«

Ta bo letos predstavila veliko šolsko kvadriljo, kot pravijo, »zlato vizitko« klasičnega šolanja konj z izvirno koreografijo in ob spremljavi glasbe, solo nastop plemenitega lipicanskega žrebca 204 Maestoso Canissa XXII., mlajšega polbrata znamenitega žrebca 085 Favory Canissa XXII., ki je leta 2008 očaral britansko kraljico Elizabeto II., druge plemenske žrebce kobilarne, točko pas de deux in šolo nad zemljo s spektakularnimi skoki, za katere so lipicanci še posebno nadarjeni.

Poleg lipiške klasične šole jahanja se bodo v atraktivnih točkah obiskovalcem predstavili tudi drugi gostje: promocijska skupina PRC Krumperk biotehniške fakultete in konjeniki postaje konjeniške policije Ljubljana s svojimi lipicanci. Praznovanje bo spremljal tudi celodnevni dodatni program za otroke in družine, ki se bo začel ob 10. uri z otroškimi igrami pod krošnjami in vodenimi ogledi kobilarne, potekali pa bosta tudi delavnica spoznavanja ponijev in tržnica domače obrti.

Glavni gost prireditve bo »leteči Francoz« Lorenzo, ki prihaja iz obmorske pokrajine Camargue na jugu Francije. Svojega svetovno znanega šova ne izvaja v sedlu, ampak stoje na hrbtu svojih prelepih andaluzijskih in luzitanskih kobil, pri čemer preskakuje ovire, vodi po več parov konj hkrati in izvaja druge drzne akrobacije. Na vprašanje, kako izšola svoje konje, da se iz vihravih žrebet razvijejo v zvezde predstav, Lorenzo odgovarja: »Vsakega od njih sem najprej jahal veliko, veliko ur – le tako jih lahko resnično spoznam.«