V Sloveniji trpi za demenco že več kot 32.000 ljudi. Zaradi staranja prebivalstva, ki je njen največji dejavnik tveganja, naj bi se v prihodnjih dveh desetletjih število celo podvojilo, napoveduje predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, in opozarja, da na takšno »epidemijo demenc« v praksi, v nasprotju s pedagoško ravnijo, nismo dovolj pripravljeni. Srečujemo se s skrb zbujajočim pomanjkanjem organizirane mreže centrov za kognitivne motnje in kadrovsko podhranjenostjo na področju zdravstva in socialne oskrbe, opozarja in dodaja, da morajo dementni prehoditi predolgo pot do diagnoze in ustrezne obravnave.

»Na tej poti izgorevajo tudi njihovi svojci, saj bolniki propadajo hkrati psihično in telesno,« pojasni Štefanija Zlobec, predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica, in doda, da bolezen, za katero še ni zdravila, traja od deset do petnajst let. Med prve znake demence sodijo postopna izguba spomina, težave pri govoru in iskanje pravih besed ter iskanje, izgubljanje ali prestavljanje stvari, težave pri krajevni in časovni orientaciji, zapiranje vase in izogibanje družbi.

Za večjo ozaveščenost o bolezni v društvu Spominčica na svetovni dan alzheimerjeve bolezni v ponedeljek, 21. septembra, organizirajo in vabijo tudi na Sprehod za spomin. Udeleženci se bodo ob 10. uri zbrali pred Moderno galerijo v Ljubljani in se od tam sprehodili do Mestne hiše, pojasni Štefanija Zlobec in doda, da tudi s tem spodbujajo prestolnico, da postane demenci prijazno mesto. Kot pravi, mesto podpira njihova prizadevanja, zlasti izobraževanja, ki jih organizirajo za šolarje, policiste in zdravstveno osebje na UKC Ljubljana, kjer se zdravi tudi veliko bolnikov z demenco, ki zahtevajo drugačno obravnavo kot drugi bolniki, a je možnosti za boljše sodelovanje še več. Izboljšati bi bilo treba zlasti pomoč na domu, zagotoviti več dnevnih centrov in prilagojenih oddelkov v domovih za starostnike.

V društvu Spominčica vabijo drevi ob 18. uri na Alzheimer Cafe v gostilno Šestica, 21. septembra pa na na Alzheimer Cafe v Domu starejših občanov Bežigrad. Že včeraj pa so predstavili poučno knjigo dr. Vojka Kavčiča Umovadba za bistre možgane v poznih letih in vadnico Da ne pozabim. Dr. Kavčič se v tujini posveča raziskavam na področju kognitivne in vedenjske psihologije, a sodeluje tudi z domačimi strokovnjaki. V ponedeljek bo predaval v Izoli in slušateljem opisal možgane, razložil, kaj se z njimi dogaja, ko se starajo, opisal demenco s poudarkom na alzheimerjevi bolezni in razložil tudi, kaj lahko storimo, da ohranimo bistre možgane. av