Norveško v teh dneh pretresa primer povezan z njihovim največjim šampionom v smučarskem teku Pettrom Northugom. Devetindvajsetletnik je bil v ponedeljek zaradi spodletelega dogovora s tamkajšnjo smučarsko zvezo o uporabi znakov osebnega sponzorja izključen iz reprezentance. A četudi se bo zgodba z večkratnim svetovnim in olimpijskim prvakom odvila negativno, bojazni, da bi zaradi tega razvoj smučarskega teka na Norveškem zastal, bržkone ni.

Za to bo med drugim poskrbel tudi projekt izgradnje največjega pokritega smučarskega centra na svetu, ki so ga Norvežani javnosti predstavili pretekli teden in se bo nahajal le deset minut vožnje od Osla. »To bo več kot le smučarski center. Zgradili bomo hotele, stanovanja, zimsko akademijo in trgovine,« se je za največjo norveško kmercialno televizijsko hišo TV 2 hvalisal izvršni direktor zimskega parka Lorensburg, Kjetil Fladmark-Larsen, potem ko je gradbeno podjetje Selvaag Group dobilo dovoljenje za pričetek megalomanskega projekta.

»Devetega septembra smo prejeli zeleno luč za pričetek izgradnje. Po štirih letih vrhunskega inženiringa in načrtovanja bomo v sodelovanju z arhitekturnim birojem Snøhetta izdelali natančnejše načrte in risbe,« so z dodatnimi informacijami še postregli pri Selvaagu in dodali, da naj bi center svoja vrata odprl leta 2018.

Šestnadstropni pokriti smučarski center bo imel za kar 36 tisoč kvadratnih metrov s snegom pokritih površin. Med drugim tudi 505 metrov dolgo in več kot sto metrov široko smučarsko progo s petimi žičnicami, kot tudi stezo namenjeno smučarskemu teku, ki jo bo lahko hkrati uporabljalo več kot tisoč ljudi.

Izgradnja centra se bo pričela še pred zaključkom letošnjega leta, o vrednosti investicije pa norveški mediji ne poročajo. »Zgradili bomo stezo za smučarje tekače, ki se bo nahajala v tretjem nadstropju, prav tako pa tudi veliko skakalnico za deskarje in smukaško progo. To bo bodoči trening center za vse tekmovalce v zimskih športih,« je še povedal Fladmark-Larsen.

Nad projektom je sicer navdušena tudi norveška športna srenja. »Norvežani smo že tako vodilni v zimskih športih, s celoletno ponudbo tako blizu prestolnice pa bodo športniki lahko še bolj napredovali. Pozdravljam iniciativo,« se je novice razveselil nekdanji norveški deskar, danes pa strokovni televizijski komentator Jonas Greve.