V nedeljo se bo v Richmondu v ZDA začelo 82. svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Najprej s preizkušnjo klubskih ekip v vožnji na čas, kjer bo v ženskem delu nastopila tudi BTC City Ljubljana. Največ dela te dni ima selektor moške članske reprezentance Gorazd Štangelj, ki se trudi izbrati najudarnejšo šesterico za cestno dirko posameznikov, najprestižnejšo preizkušnjo prvenstva v nedeljo, 26. septembra. »Simon Špilak se ni omehčal, ni se premislil. Ne želi na svetovno,« pove o eni ključnih odločitev, da bo slovenska reprezentanca znova brez najbolj zaslužnega kolesarja, ki Slovenijo drži na 14. mestu svetovne lestvice WorldToura, kamor je zdrsnila po španski Vuelti in enodnevnih preizkušnjah v Kanadi. »Luka Mezgec, Kristijan Koren in Borut Božič so zanesljivi. Težave ima Grega Bole. Ob Janu Polancu in Luki Piberniku me še vedno malo privlači tudi Marko Kump. Danes sem bom dokončno odločil,« pove selektor, ki drugo leto zapored bedi nad reprezentanco profesionalnih kolesarjev.

Simona Špilaka mu ni uspelo prepričati. »Že po etapni dirki Po Alberti v Kanadi (13. mesto op. p.) je poklical in poslal tudi uradno sporočilo, da se ne čuti motiviranega in sposobnega za svetovno prvenstvo. V sporočilu tudi poudarja, naj pozornost usmerimo na tiste, ki bodo nastopili. Simon v tem drugem delu sezone ni bil več tako udaren, kar se je videlo tudi na obeh dirkah WorldToura v Quebecu in Montrealu, ko je zaostal in odstopil, čeprav je bila slednja, kot bi jo risali zanj in še deževalo je. Simon se že po tradiciji osredotoči na spomladanski del, jesen mu ni prioriteta. Kot selektor nimam argumentov, s katerimi bi ga lahko prepričal. Se mu pa lahko zahvalimo, da je Slovenija po njegovi zaslugi tako visoko na lestvicah,« razmišlja o primeru in nadaljuje. »Po drugi plati ga razumem, saj trasa v Richmondu ni najbolj optimalno pisana zanj. Pričakovati je neizprosno borbo za pozicije v koloni, kjer se bo po mojem delala največja selekcija. Veliko bo prerivanja v skupini in neprestano se bo treba boriti za mesta v koloni. V ozadju bo 'elastika' in to bo povzročilo selekcijo. Simon pa je bolj vajen in mu je ljubše, da se selekcija naredi na naravni način v klanec. No, bo pa na olimpijskih igrah v Riu prišel na svoj račun,« razloži celovito plat primera Špilak.

Ob Luki Mezgecu, ki je imel na Vuelti nemara optimalno pripravo za svetovno prvenstvo, kar kaže dolgoletna statistika nastopajočih v Španiji in SP, je na kanadskih klasikah najboljšo pripravljenost pokazal najizkušenejši Borut Božič. Štanglja bolj skrbi pripravljenost mlajših, prvaka Luka Pibernika in Jan Polanca, ki bosta v ekipi Lampre, tako kot Koren (Cannondale) in Jani Brajkovič (UHC) nastopila na ekipni tekmi prvenstva. Po zmagi na enodnevni dirki Velothon Stochkolm, največji na Švedskem, pa se Štanglju še vedno ponuja Marko Kump. »Še vedno ga imam v mislih za eno mesto. Dirke, ki jih zmaguje, sicer niso iz elitnega razreda, a nanizati 18 zmag je spoštovanja vreden dosežek. Tudi na dirki v Podsmreki in podobnih ni lahko zmagati, v Stockholmu še toliko manj. Tiste, ki razumejo kolesarstvo, to vedo. Se še odločam.«

Osrednja pereča tema je Grega Bole, ob Mezgecu osrednji up reprezentance. To je dokazal tudi s četrtim mestom na klasiki v Plouayu. »Kot mi je razkril, mu v ekipi nagajajo. Ne jemljejo ga na dirke. Vsaka dirka pa je zanj še kako nujno potrebna. Te dni so pripravljalne dirke v Italiji: klasike Agostini, Bernocchi, Memorial Pantani, a so mu šele po dolgem pregovarjanju obljubili nastop. Obljubili, a miren bom, ko bo na dirki. Mesec brez dirk pomeni v Richmondu velike preglavice s krči, na kar je Grega zelo dovzeten. To se je pokazalo tudi lani na svetovnem prvenstvu v Ponferradi. Sam se tega zaveda. Situacija ni prijetna. Upam, da se bo vse rešilo v dobro kolesarja,« se nadeja. Primer Bole je sicer že stalna praksa v svetu kolesarstva. Ekipe tako izsiljujejo kolesarje, da podpiše novo pogodbo.