Pripravili ste največje presenečenje osmine finala. Ste presenečeni tudi vi?

Pričakovali smo bitko. Nismo pričakovali, da bomo proti Hrvaški zmagali s tako visoko razliko, a smo pričakovali zmago. Hrvaška je ena najbolj talentiranih ekip v Evropi, ko ima dober dan. A imajo tudi težave, ko pritisneš na njih. Takrat začnejo razpadati. Takšna je njihova miselnost. To smo vedeli in delovali v skladu s tem. Na igrišču smo jih lahko slišali, kako so se pogovarjali med seboj. Niso imeli več kemije, začeli so igrati bolj individualno. To je bila prednost za nas, kar smo s pridom izkoristili.

Vaša zmaga proti Hrvaški ni naključje, ampak dokaz, da se češka košarka razvija?

Če na tej ravni tekmovanja premagaš ekipo, kot je Hrvaška, za 21 točk, temu ne moremo reči naključje. Že do zdaj smo dobro igrali na tem prvenstvu. Bili smo nekaj sekund oddaljeni od prvega mesta v skupini D. Verjeli smo, da lahko premagamo Hrvaško, kar smo dokazali.

Mnogi so rekli, da je bila vaša skupina najlažja. Imamo zdaj dokaz, da ni tako?

Mogoče. Nisem presenečen, da so bili ljudje takega mnenja, in sicer zaradi imen reprezentanc, ki so sodelovale. Belgija, Češka, Estonija... Toda raven košarke v Evropi je zelo visoka. Nekaj ekip, kot so Francija, Španija, Srbija in Grčija, dominira. Za njimi pa so ekipe, ki lahko premagajo kogar koli. Vse ti lahko uspe, če imaš samozavest, in mi smo jo imeli, saj smo vedeli, da se lahko kosamo s Hrvaško.

Vam je žal, ker se Slovenija ni uvrstila v četrtfinale?

Imam dober odnos s Slovenijo in tamkajšnjimi ljudmi. Dan pred tekmo smo znotraj naše ekipe stavili, kdo bo zmagal na tekmi med Slovenijo in Latvijo. Stavil sem, da bo Slovenija zmagala za sedem točk. Šlo je le za pet evrov, ki sem jih izgubil. Vem, da Slovenija pogreša nekaj pomembnih igralcev. Moj dober prijatelj Jure Zdovc je velika osebnost, bil je velik igralec in verjel sem, da bo ekipo popeljal v četrtfinale. Toda Latvija je zelo talentirana ekipa.

Ste še v stikih s prijatelji iz slovenske košarke?

Nisem najboljši pri vzdrževanju stikov. Ampak sem v stiku prek družbenih omrežij z Benom Udrihom, sledim še nekaterim ljudem iz Slovenije. Po drugi strani pa je že dolgo, odkar sem igral za Olimpijo.

Kaj se je spremenilo v češki košarki, da imate zdaj tako dobro reprezentanco?

Novi mladi igralci so prišli. Našo košarko so naredili boljšo. Ko smo igrali na evropskem prvenstvu leta 1999, ni nihče od reprezentantov igral v tujini. Potem sem šel jaz v Ljubljano k Olimpiji, kasneje pa je več mladih čeških košarkarjev začelo v zgodnjih letih odhajati v tujino. Tako je šel na primer Jan Vesely v Slovan in kasneje v Partizan. Nekateri drugi talenti so šli v Italijo, Španijo, kjer je zorel Tomaš Satoransky, ki je šel pri 17 letih v Sevillo. Ti fantje se zdaj vračajo v češko košarko. Zdaj ima starejša generacija odlično kemijo z mlajšimi igralci, kot sta Vesely in Satoransky, ki sta kralja ekipe.

Gre za načrt češke zveze ali se je kar zgodilo?

Ne verjamem, da je bil to načrt, ampak prej naključje. Lahko smo srečni, da imamo takšne talente, kot sta Vesely in Satoransky. Spadata med najboljše igralce v Evropi.

Se lahko košarka po priljubljenosti na Češkem približa nogometu?

Mislim, da ne. Hokej in nogomet bosta ostala pred košarko. Borimo se za tretje mesto z atletiko in odbojko. Upam, da nam nam bo ta uspeh pomagal.

Kako daleč lahko greste?

Kdo ve. Igrali bomo proti Srbiji, ki je favorit prvenstva. Nadaljevali bomo v istem slogu kot doslej, z dobro obrambo in agresivnostjo. Smo pa že zdaj veseli, da smo se uvrstili med najboljših osem ekip v Evropi.

Na tem evropskem prvenstvu naj bi se poslovili od reprezentance. A lahko se zgodi, da boste prihodnje leto igrali še na olimpijskih igrah...

Zdi se neverjetno. Nisem mislil, da se bo to zgodilo, a zdaj se borimo za olimpijski turnir. Z veseljem igram za svojo državo. Še posebno v zadnjih letih, kajti sestavili smo odlično skupino ljudi. Če se uvrstimo na olimpijske igre, se mi bodo uresničile sanje.