S slovesnim odprtjem se je sinoči v Londonu za kajakaše in kanuiste na divjih vodah začel vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v slalomu. Letošnji šampionat ne bo le prestižni boj za kolajne, ampak tudi kvalifikacijsko tekmovanje za osvojitev kvot za olimpijske igre v Riu de Janieru. Prostora bo za 21 kajakašev in kajakašic, 16 kanuistov enosedov in osem kanujev dvosedov. Večino kvot bodo podelili že v Londonu: po 15 med kajakaši in kajakašicami, deset med kanuisti enosedi in osem med kanuji dvosedi. Druga možnost bo evropsko prvenstvo maja prihodnje leto na Slovaškem, kjer bo imela Evropa le še po eno mesto v vsaki disciplini. Država ima lahko v vsaki disciplini le po en čoln.

»Glavna domača naloga je osvojitev kvot v vseh štirih disciplinah. Če jih ne bo, bomo razočarani. Imamo tri dobre kanuiste, vsaj dva kajakaša in dve kajakašici, ki lahko pridobijo kvoto, medtem ko o dvosedu ne dvomim. Naloga vseeno ne bo lahka. Pokazati bodo morali najboljše vožnje brez napak, da se bomo nato v miru pripravljati na olimpijski nastop,« je tekmovalcem zabičal direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc, ki je na prizorišče dopotoval zadnji. 11 slovenskih tekmovalcev je ves minuli teden prihajalo v London v skladu z individualnim načrtom sklepnih priprav. Zaradi varčevanja so trenerji opravili 1600 kilometrov dolgo pot po cesti in morju s kombiji, v katerih je bila vsa tekmovalna oprema.

»Pričakujemo, da bodo v finalu sezone vsi pokazali svoje najboljše vožnje v letošnjem letu. Visoke cilje imamo tudi v ekipnih vožnjah. Ekipa je dovolj zrela in izkušena, da se zaveda zahtevnosti naloge. Večina tekmovalcev bo imela s seboj osebne trenerje. Spremljevalna ekipa s petimi trenerji in fizioterapevtom je sestavljena iz ljudi, na katere so navajeni. Tudi bivajo v istem hotelu, v katerem so bili že med pripravami,« je izpostavil Jelenc.

Slovenske nastope bo danes začel kanuistični dvojec Sašo Taljat in Luka Božič, ki bo na progi Lee Valley, kjer so bili leta 2012 boji za olimpijske kolajne, branil naslov svetovnega prvaka. Začetek sezone ni bil po željah. Na evropskem prvenstvu in prvih treh tekmah svetovnega pokala sta ostala brez finala. Pred drugim delom sezone sta zamenjala čoln, ki je trši, zato lepše drsi po vodi. »To, da sva bila lani svetovna prvaka, ni breme ali prednost, saj je naša disciplina tako nepredvidljiva, da ne moreš napovedovati kolajne,« je izpostavil Sašo Taljat, ki je ostal zvest ritualu, da pride zadnji na prizorišče tekmovanja. V London je priletel šele v soboto, tukaj opravil tri treninge, a progo odlično pozna, saj je bil s sovoznikom Luko Božičem na njej letos trikrat na pripravah. Visoka pričakovanja imajo tudi kajakašice. Urša Kragelj uživa na zahtevni progi, Eva Terčelj je utrpela manjšo poškodbo, ker je čelno trčila v steno, Ajda Novak pa je imela letos zelo veliko tekem.