Ministrstvo za zdravje

Namesto da bi se vlada takoj lotila zdravstvene reforme, se je odločila za zamudne analize zdravstvenega sistema s tujo pomočjo.

Bistveno prej bi se lahko lotila urejanja spremljanja kakovosti zdravljenja, ki je v zadnjih letih zastalo.

Ministrstvo za pravosodje

Težko se je znebiti občutka, da niti sedanje vodstvo pravosodnega ministrstva nima dovolj volje, da bi se aktivno lotilo vprašanja smotrnosti dosmrtnega zapora.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Aktualna ministrica Maja Makovec Brenčič še ni pripravila osnutka novega zakona o visokem šolstvu. Zakon, pretežno usklajen med deležniki, je pripravil že nekdanji minister Jernej Pikalo, a se ga je njegova naslednica Stanka Setnikar Cankar vseeno lotila povsem na novo.

Strokovnjaki že več let opozarjajo, da bi rezultati nacionalnega preverjanja znanja v devetem razredu morali imeti pomembno vlogo bodisi pri zaključnih ocenah v osnovni šoli bodisi pri vpisu v srednjo šolo.

Ministrstvo za kulturo

Predlagana novela zakona o medijih, ki prinaša zgolj parcialne rešitve.

Kot že ministri pred njo se je tudi ministrica Julijana Bizjak Mlakar odločila zgolj za noveliranje krovnega zakona za kulturo in pisanje povsem novega zakona preložila na kasnejši čas.

Ministrstvo za infrastrukturo

Zamujanje s pripravo nove energetske strategije.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Dolgotrajno iskanje ministra za gospodarstvo, v katerem se je izkazalo, da lahko gospodarstvo ustvarja rast tudi brez tega resorja.

Ministrstvo za finance

Premajhen nadzor nad delom Družbe za upravljanje terjatev bank.

Davek na nepremičnine: ministrstvo oziroma vlada se še vedno ne more odločiti, ali bi raje nov nepremičninski davek ali zgolj nadgradnjo obstoječega sistema nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Vlada je prepovedala volontersko pripravništvopovsod tam, kjer zakonodaja predvideva obvezno pripravništvo, nič pa ni postorila na področju plačanih pripravništev.

Upad brezposelnosti je spodbuden, a kaj, ko se vse preveč pozablja na dolgotrajno brezposelne.

Ministrstvo za javno upravo

Neuspešna pogajanja z občinami o višini povprečnine.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije še ni doživel sprememb. Zaradi tega je delo protikorupcijske komisije že dalj časa ohromljeno.

Vika Potočnik, nekdanja političarka:

Vsak dan sem bolj prepričana, da to ni vlada, temveč skupina ministrov, ki delujejo posamično in vodijo svoje politike. To, da je vlada neusklajena, ji jemlje prepričljivost, kompetentnost in ciljno usmerjenost. Kje se to najbolj kaže? Naj omenim zgolj burlesko okoli drugega tira, ki je strateškega pomena za Slovenijo. Konkretne težave? To, kar se dogaja z razpisom za štipendije za deficitarne poklice, je preseglo vso mojo toleranco. Da ne govorim o (ne)reševanju prekarnega dela. V mednarodnem prostoru je Slovenija brez iniciative, kar se kaže tudi ob begunski krizi, in to čeprav to problematiko zelo dobro poznamo iz 90. let. Kadrovska politika se spet izvaja po logiki: bodi naš, če nisi naš, ne moreš sodelovati.

Egon Zakrajšek, ekonomist:

Vlada dr. Mira Cerarja bo v teh dneh zabeležila prvo obletnico svojega mandata. Kaj so njeni najpomembnejši dosežki? Gospodarstvo kaže krhke znake okrevanja, vendar so ti v veliki večini posledica ugodnejšega zunanjega okolja in agresivnih ukrepov evropske centralne banke. Velik del zasebnega sektorja stagnira, osnovnih strukturnih reform, ki bi Sloveniji zagotovile dolgoročno gospodarsko rast, ni. Bančni sektor ostaja v državnih rokah, kar pomeni nov zagon pajdaškega kapitalizma, seveda z znanimi posledicami. Ugledni mediji štejejo Slovenijo za državo, ki se otepa tujih zasebnih vlagateljev, po indeksu gospodarske svobode pa smo na repu Evrope. Česa iz tega ne znate izračunati?