Občina bi danes morala vrniti približno 1,5 milijona evrov. Ob proračunu 4,5 milijona evrov in ob več kot 2,5 milijona evrov stalnih obveznosti pa to pomeni, da naslednja tri leta v Naklo ne bodo mogli vložiti niti centa oziroma da se bo razvoj občine popolnoma ustavil, če ne bo uresničen sklep občinskega sveta o pogajanjih z upnikom. Občina se je na odločitev pritožila, a vsi se zavedajo, da je treba biti pripravljen tudi na najslabše.

Sporni Štularjev podpis

Bistvo problema pa ni v pogodbi, ki so jo ob prodaji podpisali in s katero se je občina zavezala, da bo urejala prostorske akte za Gobovce tako, da bo kupec parcele dejansko na njej lahko gradil stanovanjsko naselje. Vse skupaj je s sklepi potrdil tudi občinski svet. Toda zatem je takratni župan Ivan Štular (SLS) podpisal aneks, s katerim je občino zavezal, da bo kupnino vrnila, če gradnja ne bo mogoča.

Župan Marko Mravlja poudarja, da pravnomočno spor ni končan in da želijo v Naklem zdaj storiti vse, da bi se za občino in zlasti občane najbolje izteklo. Nesporno so ugotovili, da je sporni dodatek župan Štular podpisal sam, brez soglasja ali sklepa občinskega sveta. Računsko sodišče je leta 2011 v zvezi s pogodbo ugotovilo kup nepravilnosti, ker ni bila podana uradna vrednost prodanih zemljišč, sporna pa je tudi omenjena zaveza o prizadevanju, da bodo zemljišča zazidljiva, kar bi bistveno povečalo tržno vrednost.

Na občini Naklo so seznanjeni z vsemi možnimi posledicami, niso pa še razmišljali o postopku ugotavljanja osebne odgovornosti Ivana Štularja, ki je bil župan Naklega štiri mandate. Zdaj je upokojenec, župan Marko Mravlja, ki ga je nasledil, zdaj opravlja svoj drugi mandat. Krajani Naklega pa so opozorili, da je Štular postal izredno uspešen in po neuradnih ocenah tudi eden največjih kmetov na Gorenjskem. Do zdaj je javno o omenjenem zapletu spregovoril na enem od predvolilnih soočenj, ko je sedanjega župana pozval, naj pogodbo z dodatkom vred pač izpolni.