Privatizacijski mogotec Igor Lah ni več uradni lastnik svojega imperija družb, ki ga je v zadnjih dvajsetih letih zgradil iz nekdanjih pidov. Po podatkih, ki smo jih pridobili na Cipru, je namreč Lah pred tremi meseci lastništvo tamkajšnjega podjetja Kalantia Limited, ki ima ključno vlogo v njegovi mreži, prepisal na člane svoje družine. Ti so tako postali lastniki celotne verige podjetij, ki jo je Lah spletel med Ciprom in Slovenijo. Prek nje je Lah vrsto let obvladoval več nepremičninskih projektov, Steklarno Hrastnik in družbo KS Naložbe, ki ima za več kot 25 milijonov evrov naložb. Njen končni lastnik je bil do zdaj Lah, in to kot fizična oseba. »Igor Lah svojih zasebnih poslovnih odločitev ne komentira,« so nam včeraj sporočili iz KS Naložb.

Koliko je še vreden Igor Lah?

Lastniške spremembe na vrhu Lahovega imperija časovno sovpadajo z odločitvijo specializiranega državnega tožilstva, da vloži zahtevo za sodno preiskavo zaradi razkosanja in preprodaje večmilijonskega premoženja Lika Vrhnika. Med petimi osumljenimi, ki jim na tožilstvu očitajo oškodovanje upnikov, pranje denarja in ponarejanje oziroma uničenje poslovnih listin, je tudi Lah, ki Liko lastniško obvladuje prek Cipra. Vsi naj bi po oceni tožilstva pridobili za skoraj dva milijona evrov premoženjske koristi, okrožno sodišče pa je že odredilo začasno zavarovanje 1,84 milijona evrov vredne terjatve, ki jo ima Liko do podjetja Liko Erles, zadnjega člena v verigi domnevno sporne operacije. Na tožilstvu so nam pojasnili, da se sodišče še ni odločilo glede uvedbe sodne preiskave. Na vprašanje, ali se je Lah za prepis lastništva Kalantie Limited odločil tudi zaradi omenjenega predkazenskega postopka, so nam iz KS Naložb odgovorili, da »gre za poslovne odločitve lastnikov skupine, na katere predkazenski postopek v zadevi Liko ne vpliva«.

Sodišče sicer ni vpisalo plombe na hiši v ljubljanskem Podutiku, kjer stalno prebiva Lah. Ta je le obremenjena s 4,6 milijona evrov vrednim zemljiškim dolgom in petmilijonsko hipoteko, ki jo je že leta 2013 vpisalo še eno Lahovo ciprsko podjetje – Ampelus Holding.

Projekti naprodaj ali na hladnem

Koliko je težak imperij družine Lah, ki temelji na nepremičninah in finančnih naložbah, je težko ugotoviti. Še bolj, v kolikšni meri ga je načelo več let krize. Spomladi se je Lah vključil v boj za nakup Dela, a se je iz posla, vrednega sedem milijonov evrov, hitro umaknil. Tudi razlastitev imetnikov obveznic državnih bank zanj ni bila dobra novica: Lahovo ciprsko podjetje G. I. Dakota Investments je imelo namreč v lasti za dobre tri milijone evrov obveznic Banke Celje. Tudi mrtvilo na nepremičninskem trgu je porušilo precej Lahovih načrtov.

Njegova nepremičninska družba Ceeref, lastnica za več milijonov evrov nepremičnin, ki jih je Lah pred desetimi leti oddelil iz pozneje propadlega Gradbenega podjetja Grosuplje, tako že več let neuspešno prodaja zemljišča na hrvaškem otoku Hvar. Tam je na 156.000 kvadratnih metrih načrtovala gradnjo naselja luksuznih vil. Podobna zgodba je načrtovani projekt enajstih apartmajskih hiš v Karigadorju pri Novigradu. Gradbeno dovoljenje zanj se izteče konec leta. V Ceerefu prav tako še niso našli vlagatelja za deset milijonov evrov vreden projekt gradnje poslovno-industrijskega središča na Poti na Tojnice pri Vrhniki. Zaradi težav z dovoljenji in soglasji sta že dlje časa na hladnem tudi projekta 70 vrstnih hiš na Drenovem Griču pri Vrhniki in 25 milijonov evrov vredna gradnja luksuznih hiš na Belem Križu nad Piranom. Podjetje, ki bi moralo voditi ta projekt, je Lah lani pripojil k družbi Ceeref Naložbe, lastnici stolpnice na Trgu republike 3. Pri tem je ustvaril 1,6 milijona evrov izgube. To je zelo verjetno storil zaradi zahtev bank, ki so tej družbi lani reprogramirale za okrog enajst milijonov evrov posojil. Krovna družba Ceeref, ki ima v lasti 15 projektnih podjetij, je lani spet poslovala z izgubo (2,6 milijona evrov), le da je bila ta precej nižja kot v letu 2013 (8,7 milijona evrov). Tržna kapitalizacija Ceerefa, ki ima v lasti petnajst projektnih podjetij, znaša skoraj 25 milijonov evrov, družba pa ima v lasti za okrog 30 milijonov evrov premoženja.

Lah bo kupoval nasedle projekte bank

Kljub temu Lah, ki se je novembra lani imenoval za direktorja Ceerefa, ni prenehal oprezati za novimi priložnostmi na trgu. »V prihodnjih dvanajstih mesecih bodo slovenske banke začele hitro prodajo njihovega nepremičnega premoženja, ki so ga prevzele od bankrotiranih podjetij. V tem času bo veliko nepremičnin mogoče kupiti z velikim popustom (…) in jih morda prodati naprej po cenah, nižjih od današnjih,« piše v letnem poročilu Ceerefa.

Prepis lastništva Kalantie ni edina sprememba v Lahovem imperiju. Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, se je namreč Lah prejšnji mesec odločil v likvidacijo poslati svoje luksemburško podjetje Aluber. Nanj je v zadnjem desetletju prenesel za okrog 170 milijonov evrov premoženja iz nekdanjih domačih pidov. Del tega denarja je Lah očitno spravil na Ciper. Že novembra 2013 smo v Dnevniku razkrili, da je Aluber leta 2010 v Ampelus Holding vplačal 69 milijonov evrov kapitala. Kdo bo prevzel Aluberjevo premoženje, uradno ni znano, zelo verjetno pa bodo to ostala podjetja iz Lahovega kroga. Likvidacije Aluberja Lah včeraj ni želel komentirati.