Jasno je namreč postalo, da se nam je – kot živalski vrsti z vrha debla živalskih vrst – popolnoma zmešalo. Poneumljeni od telenovel, resničnostih šovov in tehničnih rešitev, ki predvidevajo odsotnost našega sodelovanja, smo na robu preživetja. Pozabite na šokantne fotografije shirane severne medvedke, za kar smo menda odgovorni mi, ker smo s pretirano uporabo sprejev za lase v šestdesetih letih minulega stoletja pomagali taliti večni led s severa. Mimogrede: kako večen pa je ta led, če ga homo sapiens stopi v pol stoletja? Medvedka se bo prej ali slej znašla, pomalicala kakšnega neprevidnega tjulnja in spet bo pri idealni teži. Živalske vrste bodo preživele. Tudi nas. Homo uničevalec pa bo – kot napoveduje dejstvo, da tehnično oceno politične realnosti podaja miss Alabame – kmalu potonil v bazen izumrlih.

Sami sebi smo namreč največji sovražnik. Gledamo ljudi, ki gledajo televizijo in zraven mlatijo neki približek pice. In namesto nas komentirajo dogajanje na televiziji. Potem gledamo, kako se anonimusi potijo v kuhinji, ko pripravljajo kakšno jed, za katero v Šestici ali pri Avseniku v Begunjah še slišali niso. Zraven mlatimo pico, medtem ko se kava v skodelici meša sama. Jap, tudi to obstaja: samomešalna skodelica, saj bog ne daj, da bi se človek premaknil iz udobne 45-stopinjske TV-poze in zavrtel žličko v skodelici. Drobtine pod nogami zbira robotski sesalnik, naprave v stanovanju uravnavamo po pametnem telefonu. Z dvigalom se spustimo v garažo, sedemo v avto – tega pred svetovno dominacijo Googla še smemo upravljati sami – parkira pa avto sam. Napoved prihodnosti je še hujša: sčasoma bo uporabnik ustavil pred vhodom v nakupovalno središče ali gledališče, avtomobilu z ukazom po pametnem telefonu ali stikalu na ključu »ukazal« samodejno iskanje primernega prostora in parkiranje, po predstavi pa se bo avtomobil pripeljal na predhodno določeno mesto. Tako je že leta 2013 napovedal Ford. Ker – bog ne daj, da bi naredili korak preveč.

Miss Alabame je poslala prikrit signal, da je konec blizu, da smo kot vrsta samodejnega parkiranja in samodejnega mešanja pred robom brezna izumrlih živalskih vrst, kamor vsako leto pade kakšnih 10.000 vrst. Upanje daje le izjava miss ZDA, ki se je po zmagi zavzela za mir na svetu.