V sklopu letošnjega evropskega tedna mobilnosti, ki poteka pod geslom »Izbiraj. Spreminjaj. Združuj.« in bo trajal do 22. septembra, Mestna občina Ljubljana uvaja več trajnih ukrepov, s katerimi želi spodbujati uporabo okolju in družbi prijaznih načinov mobilnosti ter spreminjanje potovalnih navad. Poleg odprtja dveh parkirišč tipa parkiraj in se odpelji z avtobusom na Dolgem Mostu in na Barju občina v tednu mobilnosti med drugim uvaja še eno pomembno novost: na območjih kratkotrajnega parkiranja bo parkirnino mogoče plačati tudi s sporočili SMS.

Za šest centov bo sistem opozoril, kdaj poteče parkirnina

Da bi lahko začeli uporabljati sistem Urbana SMS parking, se morajo uporabniki najprej registrirati, da si ustvarijo svoj račun. To lahko storijo na urbanomatih ali na prodajnih mestih kartice urbana, pri čemer velja opozoriti, da sama kartica urbana pri uporabi tega sistema ni potrebna. Uporabniki potrebujejo le kakršen koli mobilni telefon, saj je račun sistema Urbana SMS parking vezan na uporabnikovo telefonsko številko. Uporabniki na svoj račun nato naložijo poljuben znesek, od enega do 50 evrov, in sistem lahko začnejo uporabljati.

Ko svoj avtomobil parkirajo na območjih kratkotrajnega parkiranja, na najbližjem parkomatu poiščejo označbo cone, v kateri parkirajo. Nato na številko 041 20 20 10 pošljejo sporočilo z označbo cone, registrsko številko svojega vozila in število ur parkiranja. Primer zapisa sporočila je denimo C2 LJ1234 1, pri čemer C2 označuje cono, LJ1234 registrsko številko in 1 število ur parkiranja. Po uspešnem pošiljanju sporočila bodo uporabniki dobili povratno sporočilo, ki velja kot dokazilo o plačani parkirnini.

Povratno sporočilo je brezplačno, uporabniki pa lahko izberejo tudi plačljivo storitev obveščanja o skorajšnjem izteku parkirnine. Strošek tega obvestila po SMS znaša šest centov, ki jih bo sistem avtomatsko odštel z uporabnikovega računa. Ali so vozniki plačali parkirnino, bodo nadzorniki po novem preverili tako, da bodo registrsko številko posameznega avtomobila vnesli v posebno aplikacijo, povezano s tem sistemom.

Parkirnine ne bo več treba podaljšati na parkomatu

Uporabnikom, ki bi želeli parkirnino podaljšati, ne bo več treba do parkomata, da bi v vozilo namestili nov parkirni listek. Parkirnino bodo odslej lahko podaljšali na daljavo, saj bodo morali zgolj poslati novo sporočilo na isto telefonsko številko.

Pri tem pa v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice opozarjajo, da bodo uporabniki parkirnino lahko podaljšali le, če ne bodo presegli dovoljenega časa parkiranja v posamezni coni. Vozniki, ki bodo v določeni coni že presegli dovoljen čas parkiranja, bodo v tej isti coni lahko ponovno parkirali in parkirnino plačali s sporočilom šele po preteku dveh ur.

Več informacij o sistemu Urbana SMS parking je dostopnih na spletni strani javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice www.lpt.si/parkirisca/parkirisca/urbanasms.