Vreme nam za ta letni čas, ko se počasi že poslavljamo od poletja, streže z dokaj toplim vremenom, zato nas misel na jesen še ni prevzela. A ta se bliža. Dokler pa bodo temperature še vedno segale severno od dvajsetih stopinj Celzija, lahko uživamo v osvežujočih napitkih in v kuhinji ustvarjamo s sestavinami, ki so zrasle čez poletje.

Današnji recept je za osvežujoč napitek, ki pa ni primeren le za poletne dni. Primeren je za vse letne čase, a če ga ne ponudite poleti, ga postrezite brez ledu.

Zaradi telesne sestave ljudje potrebujemo veliko tekočine. Pomanjkanje tekočine v telesu lahko privede do hudih bolezni – večja je možnost za srčni infarkt, lahko se pojavi alzheimerjeva bolezen, pomanjkanje povzroča višji krvni tlak in celo visok holesterol. Vsakodnevne težave, ki nas pestijo zaradi pomanjkanja tekočine v telesu, pa so utrujenost, mravljinci v rokah in stres.

Posledice zadostne količine vode v telesu so dobro počutje, boljša prebava in daljše življenje.

Tekočina, ki jo moramo postopoma piti čez ves dan, pa naj ne bo le voda. Del tekočine užijemo tudi prek hrane in poleg vode še prek ostalih tekočin, na primer juhe ali sadja.

Čeprav je voda v Sloveniji za razliko od številnih držav po svetu pitna tudi iz pipe – zato nikar ne kupujte vode iz plastenk! – pa občasno potrebujemo spremembo.

Današnji recept je čudovita kombinacija okusov, piko na i pa pijači da sveža bazilika, zato je nikar ne izpustite. Ta napitek si privoščite kadar koli v letu, zagotovo bo najbolj prijal ravno poleti in pozimi, saj vas bo poleti osvežil, pozimi pa napolnil z vitamini.

Napitek je primeren tudi za zabave, saj je poleg dobrega okusa lepega videza in bo navdušil vse goste na vaši naslednji zabavi.

Pa na zdravje!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 1 l pijače)

2 dl soka limete (približno osem limet), 2 dl soka rdeče grenivke (približno dve grenivki), 1 dl sladkornega sirupa (1 dl vode in 50 g sladkorja), 5 dl vode, led, pest sveže bazilike, 1 dodatno limeto.

Priprava

Najprej pripravite sladkorni sirup. V manjši kozici zavrite deciliter vode in v njej raztopite sladkor. Dobro premešajte, da se sladkor stopi, potem pa tekočino ohladite.

Za liter pijače poleg sladkornega sirupa potrebujete še 5dl vode in 4 dl soka. Limete in grenivke povaljajte po pultu, potem pa ožemite. Potrebujete dva decilitra soka limete in dva decilitra soka rdeče grenivke. Oba soka precedite skozi gosto cedilo.

V servirni vrček najprej vlijte sok limet, potem pa sok grenivk. Dodatno limeto dobro splaknite pod toplo vodo in obrišite do suhega. Narežite jo na tanke rezinice. Na vsak kozarec položite eno rezinico limete (zarežite jo na polovico in nataknite na rob kozarca), preostale pa vrzite v vrč.

V vrč zlijte še sladkorni sirup in 5 dl vode ter dobro premešajte z ročajem večje kuhalnice. V vrč spustite še nekaj kock ledu in na vrh še šopek lističev bazilike. Ob postrežbi v vsak kozarec vlijte nekaj pijače, dve ali tri kocke ledu in nekaj lističev bazilike.