Pred trenutno najboljšim športnikom na svetu Novakom Đokovićem je bil v nedeljo zvečer po newyorškem času eden največjih izzivov. V zadnjem dvoboju odprtega prvenstva ZDA, zadnjega teniškega turnirja velike četverice v sezoni, mu je nasproti stal najboljši teniški igralec vseh časov Roger Federer. Švicar, ki v tej sezoni na trdi podlagi ni izgubil niti niza, ki v svoji igri uživa kot še nikoli doslej, ki ga je gladko premagal na generalki pred OP ZDA v Cincinnatiju in ki je lačen lovil 18. zmago na turnirjih velikega četverčka, potem ko je zadnja z Wimbledona 2012 stara že več kot tri leta.

Srbski as je nujno potreboval 21. medsebojno zmago proti Federerju, s katero bi se po uspešnosti izenačil s švicarsko legendo. Z njo je naskakoval deseto zmago na turnirjih velike četverice, kar je pred njim uspelo le sedmim igralcem. Če bi letos v New Yorku ostal pri devetih lovorikah, bi bil Federer precej težje dosegljiv po številu najprestižnejših zmag. Biti najboljši vseh časov je cilj, ki žene naprej vsakega športnika. Tudi Novaka Đokovića.

Številka ena svetovnega tenisa je svoje delo v teniški klasiki opravil izvrstno. Đoković je bil najboljši v najpomembnejših trenutkih, ko je rešil kar 19 žogic za odvzem servisa od 23 priložnosti, kolikor jih je imel ob porazu s 4:6, 7:5, 4:6, 4:6 fantastični Federer. Glede na to, da sta imela oba igralca po 21 začetnih udarcev, je imel torej Federer v povprečju več kot eno priložnost za odvzem servisa velikemu tekmecu. Đoković jih je izkoristil šest od 13. Statistika, ki jasno pokaže, zakaj je bil na koncu boljši Srb. Đoković je preprečil, da bi Federer s 34 leti postal najstarejši zmagovalec enega od turnirjev velike četverice. A po videnem v New Yorku gre nanj resno računati prihodnje leto.

Đoković je po Melbournu in Londonu v New Yorku dobil tretji najmočnejši turnir sezone. Doživel je le en poraz, ko ga je v finalu v Parizu ugnal Švicar Stanislas Wawrinka. »Neverjeten je! Kako me zna pripraviti, da iztisnem iz sebe maksimum, da spoznavam svoje limite,« je Federerja hvalil Novak Đoković, potem ko je v zadnjem nizu pri vodstvu s 5:2 izgubil servis, pri vodstvu s 5:4 pa rešil tri žogice za odvzem servisa, preden je zmagoslavno dvignil roke, stisnil najdražje in kasneje prejel še pokal. »Veliko mi pomeni, da sem z deseto zmago postal del elite v našem športu. V preteklosti sem namenjal veliko poudarka preventivi telesa, trud in odrekanja pa so me pripeljali do mesta, kjer sem danes. Zavedam se, da so vsakemu vrhunskemu športniku šteti dnevi. Zato bom še naprej pazil na vsak korak v svojem življenju. Ne obremenjujem se s tem, koliko časa bom še lahko igral na najvišji ravni. Za zdaj lahko rečem le, da čutim, da sem lahko odlično pripravljen še nekaj let,« pravi Srb.

Četudi je ta čas najboljši teniški igralec na svetu zmagal v New Yorku, je njegova finalna statistika na zadnjem grand slamu sezone slabša od povprečja. Za drugo zmago je potreboval kar šest finalnih dvobojev, kar je razmerje, ki ne gre v prid najboljšim igralcem na svetu. »Res je, da sem tri največje turnirje osvojil že leta 2011. A lahko rečem, da sem danes povsem drugačen človek, kot sem bil tedaj. Kot mož in oče sem ob zadnjih uspehih precej bolj užival,« pravi Novak Đoković, čigar mojstrstvo so na največjem stadionu na svetu, imenovanem po Arthurju Ashu, spremljali številni zvezdniki. Zaradi dežja so David Beckham, Sean Connery, Robert Redford in drugi več kot tri ure čakali, preden sta kazala svoje mojstrstvo najboljša vseh časov in ta hip.