Na Škofljici so letos prostorsko stisko za šoloobvezne otroke ukrotili s postavitvijo treh mobilnih bivalnih enot, ki so jih montirali na igrišču ob 90 let stari podružnični šoli na Lavrici. Še en oddelek so zagotovili s preureditvijo oziroma zmanjšanjem knjižnice na matični šoli na Škofljici. Letos je v škofljiške osnovne šole vpisanih 1006 učencev, kar je 60 več kot lansko leto.

V kuhinji še vedno težave

»Kljub občutnemu povečanju števila otrok v osnovni šoli, ki je odraz nenehnega priseljevanja v občino, smo z mobilnimi enotami rešili osnovno prostorsko stisko, še vedno pa imamo težave s kuhinjami, ki so ostale enakih zmogljivosti. Težave se pojavljajo tako pri deljenju kosil kot pri pomanjkanju prostora za sedenje,« je povedal ravnatelj osnovne šole Škofljica Roman Brunšek. Kuhinja na matični šoli na Škofljici je bila namreč zgrajena za 450 kosil, danes jih delijo 910. Zaradi prekratke razdelilne linije so morali lansko leto otroci pogosto zelo dolgo čakati na kosilo, zato so letos uvedli zamik urnika za prvi in drugi razred. »Učenci prvih in drugih razredov gredo na kosilo, po njem pa imajo še eno uro pouka in izbirni predmet. Kljub težavam pa otroci ne dobivajo hladnih kosil,« je rešitev v sili pojasnil Brunšek.

A prihodnje leto naj bi bile tudi te težave preteklost. Pred dnevi je namreč občina na ponovljenem javnem razpisu izbrala izvajalca, ki bo nadaljeval gradnjo nove šole na Lavrici – do končane prve faze. »To pomeni, da bomo dobili po dva oddelka od prvega do petega razreda z vso pripadajočo infrastrukturo, razen športne dvorane. Za izvajanje športnih aktivnosti bomo najeli balon ali kaj drugega. Gradnja športne dvorane pa je predvidena v drugi oziroma tretji fazi izgradnje nove šole,« je povedal ravnatelj osnovne šole Škofljica.

Nova šola bo stala tri milijone evrov

Župan občine Škofljica Ivan Jordan napoveduje, da bo nova šola zagotovo zgrajena do začetka prihodnjega šolskega leta. Cestno in gradbeno podjetje (CGP) Novo mesto, ki je bilo izbrano med 13 ponudniki, jo bo zgradilo za približno tri milijone evrov. Delati naj bi začeli že čez 14 dni. Spomnimo: prva varianta šole, za katero so imeli pred petimi leti v žepu tudi gradbeno dovoljenje, je bila ocenjena na kar 11 milijonov evrov. Teh si niso mogli privoščiti, zato so občinski svetniki investicijo stornirali in lani objavili nov razpis. Ker so bile tudi tokrat ponudbe bistveno dražje, kot se je nadejal župan, so razpis razveljavili in ga ponovili. »Zdaj se je izkazalo, da sem imel prav, ko sem lanskoletni razpis, v katerem so bile tudi enkrat dražje ponudbe, razveljavil,« si je župan potrkal po prsih.

V vrtcih odklonjenih kar 160 otrok

Če so na Škofljici končno rešili osnovnošolsko prostorsko stisko, pa to še zdaleč ne velja za vrtce. Čeprav so pred tremi leti odprli nov vrtec in lani usposobili še dodaten oddelek, se v letošnjem letu spet ponavlja stara zgodba. Svetovalka v vrtcu Škofljica Ana Bratuž Mitrović je povedala, da je prijave za vpis v vrtec oddalo 293 otrok iz matične občine, sprejeli pa so jih le 133, kar pomeni, da bo moralo kar 160 staršev poiskati varstvo za svoje malčke v drugih občinah ali pa s tem obremeniti stare starše.

Po besedah Bratuž-Mitrovićeve so letos sprejeli za en oddelek več najmlajših otrok kot lansko leto, prav otroci te starostne skupine pa so v največji meri tudi ostali brez strehe nad glavo. To pomeni, da se val priseljevanja v občino še ni ustavil, a župan Jordan ne vidi rešitve. »Priseljevanje in zmanjšanje glavarine ne gresta skupaj. Država nam samo zmanjšuje sredstva in nas daje v isti koš z občinami, ki imajo bistveno manj priseljevanja. Naj ves denar iz že tako skromnega proračuna – letos je v njem vsega 4,8 milijona evrov – vložimo v šole in vrtce? Kdo bo pa gradil kanalizacijo?« se sprašuje Jordan.