Trgovci napovedujejo zaprtje trgovin

Član civilne iniciative Dušan Žorž, odvetnik, ki ima na trgu svojo pisarno, je prepričan, da brez omogočenega parkiranja pred pragom strank ne bo več v središče mesta. »Županu se zaman trudimo dopovedati, da s tem dela gospodarsko škodo. Življenje na trgu bo izginilo, vrednost nepremičnin bo padla, poslovni subjekti bodo po vsej verjetnosti tukaj zaprli dejavnost in odšli na novo lokacijo,« pojasnjuje. Lastnik sosednje živilske prodajalne Aleksander Lemut mu prikimava. Trgovino bo z zaprtjem trga bržkone zaprl. »Nismo proti dogajanju in prireditvam na trgu, tudi izguba dohodka ni takšen problem, če prireditev sodi v prostor in če se te dogajajo občasno. Ni nam pa vseeno, če bodo nam in našim kupcem onemogočili dostop do trgovine,« napoveduje odhod in s tem tudi škodo za mesto.

Stanovalce na trgu – neposredno na njem jih živi okrog 40, širše pa 250 – motijo tudi prireditve na trgu. Bojijo se, da bi jih bilo ob zaprtju središča mesta tam še več. »Adrenalinska prireditev, ki smo ji bili priča konec avgusta, nima kaj iskati na trgu. Tudi zapora zaradi umetniškega bienala ni bila potrebna. Umetniki niso slikali na cesti,« je kritičen Žorž in ob bok nezaželenim prireditvam umešča tudi glasbene koncerte. Meni, da gre pri vsem tem zgolj za provokacijo župana. »V Ajdovščini imamo več kot tri hektarje javnih površin, kjer bi brez težav potekale glasnejše prireditve, v središču mesta pa smo pripravljeni sprejeti tiste, ki sem sodijo,« dodaja.

Župan študije še pripravlja, a se glede parkirnih prostorov ne da

Župan je včeraj zavrnil očitke, da ni pripravljen na dialog, a v isti sapi povedal, da gredo vse priprave dokumentacije v to smer, da parkirnih prostorov v središču mesta ne bo več. S konkretnimi študijami do prebivalcev ni stopil, saj jih tudi še nima, pravi. Mnenja Ajdovcev glede zaprtja trga so različna. Po besedah župana javno mnenje umik prometa s trga podpira. A stanovalka trga Danila Žorž jasno odgovarja, da jim osnovnih lastninskih pravic ne more odrejati javno mnenje.