Osebni stečaj Ivana Zidarja, ki ga je včeraj razglasilo okrožno sodišče v Ljubljani, bi lahko dokončno razkril, s kolikšnim premoženjem še razpolaga dolgoletni vladar domačega gradbeništva.

Nekdanji prvi mož propadlega SCT, za katerim je ostalo 243 milijonov evrov dolgov, je solastnik več nepremičnin v Sloveniji, med drugim stanovanjske hiše v Vevčah. Te so obremenjene s plombami sodišč in izvršbami upnikov, med drugim tudi Fursa. Že pred leti jih je Zidar skušal zaščititi z vpisom zemljiškega dolga v skupni višini pet milijonov evrov. Precej manj jasno je, koliko drugega premoženja še ima Zidar. Vsaj na papirju se je namreč v zadnjih letih umaknil iz vseh poslov v Sloveniji. Uradno ima v lasti le še večinski delež v SCT Holdingu, prek katerega je lastniško obvladoval SCT. A SCT Holding je danes mrtva družba: že več let ne posluje, njena registracijska številka za DDV pa je izbrisana.

Zidarjeva offshore mreža

Domnevati je mogoče, da je Ivan Zidar, proti kateremu je stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič vložil 8,5 milijona evrov vreden odškodninski zahtevek, pomemben del svojega premoženja preselil v tujino. Prek povezanih oseb in družinskih članov pa še vedno obvladuje dele nekdanjega SCT. Med njimi je najpomembnejša Tovarna kovinske opreme iz Murske Sobote. To je Zidar iz stečajne mase SCT prenesel novembra 2010. Še pol leta pozneje je v roke Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), ki je bilo takrat v igri za strateškega partnerja SCT, romal še en zdrav del tega poslovnega sistema – Tovarna asfalta Črnuče (TAČ), ki je še pred tem pomagala financirati Zidarjev nakup TKO. Ta je danes v lasti dubajskega podjetja Dunes Limited, ki je iz Murske Sobote v zadnjih letih prejelo za skoraj pol milijona evrov dividend. Zidar naj bi podjetje iz Dubaja, ki je registrirano v tamkajšnjem poštnem nabiralniku, obvladoval prek offshore družbe z Britanskih Deviških otokov. Povezav med Zidarjem in Dunes Limited je več. Podjetje je tako davčno številko za posle v Sloveniji pridobilo pri davčnem uradu v Celju, od koder prihaja Zidarjev odvetnik Dušan Korošec. Ta je Dunes Limited zastopal tudi v sodnem boju za obvladovanje družbe SCT Investicije, ki jo je Zidar za zdaj ubranil pred stečajem. Zastopnica SCT Investicij je Dora Zidar Strojko, Zidarjeva hči, ki zdaj vodi tudi nekdanjo Zidarjevo svetovalno podjetje Gradinal.

Kje je gotovina, ki jo je obračal Zidar

Prav tako ne gre pozabiti, da je Zidar še ne tako davno obračal ogromne količine gotovine. Preiskovalci so ga zasledili v več shemah za črpanje denarja prek tako imenovanih missing traderjev (podjetij, namenjenih utajevanju DDV) in domnevno fiktivnih svetovanj. Po naših podatkih sta tako samo v letih 2006 in 2007, ko je bil SCT še glavni izvajalec del na domačem avtocestnem križu, s soprogo na račune v Sloveniji skupaj položila za skoraj 850.000 evrov gotovine. To sta počela v enakem časovnem zaporedju. Samo v juniju in juliju 2007 je Zidar sedemkrat položil po 10.000 evrov denarja. Med majem in junijem istega leta pa je Zidarjeva soproga opravila petnajst pologov po 12.000 evrov. Ta denar naj bi po ugotovitvah specializiranega državnega tožilstva zakonca Zidar prejela iz Avstrije. Pred tem naj bi ga na račune slamnatih družb nakazoval SCT in transakcije utemeljeval s fiktivnimi svetovalnimi storitvami. Z računov pri celovški Hypo Alpe Adria Bank naj bi ga dvigoval Andrej Kranjc, po ugotovitvah preiskovalcev le slamnata oseba, ki naj bi deloval po nalogu nekaterih tedaj vodilnih v SCT. Sojenje zaradi oškodovanja SCT pri teh poslih se je začelo leta 2013, tožilstvo pa je obtožnico vložilo tudi zoper Zidarja.

Tudi zato je ključno vprašanje, kako bo Zidarjev osebni stečaj koristil upnikom SCT, ki so do zdaj iz stečaja prejeli le dobrih 22 milijonov evrov. Že pred časom je stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič poudaril, da »bo v primeru osebnega stečaja bistveno lažje uveljavljati odškodninske zahtevke do Zidarja, saj se bodo terjatve prijavile v stečajni postopek, zato ne bo treba vlagati tožb«. Toda možnosti za resnejše izpodbijanje poslov, ki jih je izpeljal na škodo upnikov SCT, so zelo majhne. Po zakonodaji lahko upravitelj to stori za obdobje treh let pred vložitvijo prvega predloga za stečaj, torej od septembra 2011 naprej. Težava je, ker je Zidar vse ključne operacije selitve premoženja iz SCT izpeljal že pred tem.

Zaplet z upraviteljem že na začetku stečaja

Že ob razglasitvi Zidarjevega stečaja pa se je zapletlo pri imenovanju upravitelja; na ta položaj je namreč sodišče imenovalo Boštjana Pavca, ki je bil pred leti zaposlen v SCT kot pravnik. Gre za dejstvo, ki po zakonodaji pomeni razlog za izločitev. »Takoj ob imenovanju sem sodišče zaprosil za izločitev,« nam je včeraj dejal Pavec. Sodišče bo tako v prihodnjih dneh moralo imenovati novega upravitelja Zidarjevega stečaja. V vsakem primeru pa se je včeraj končal leto dni trajajoč sodni boj med Benigarjem Tošičem in Zidarjem, ki se je s pomočjo odvetnika Korošca pred stečajem skušal rešiti s sklicevanjem na zdravstvene težave. Spomnimo, prvi predlog za Zidarjev stečaj je Benigar Tošič vložil že 20. septembra lani. Sodišče je nato postopek prekinilo, ker je Zidar zatrdil, da v njem ni sposoben sodelovati zaradi težav z zdravjem, Zidarju pa želelo določiti skrbnika. A ta se je tudi na ta sklep pritožil. Aprila letos je nato Center za socialno delo imenoval skrbnika, zato se je postopek lahko nadaljeval.