Na naši šoli bo zato v četrtek pester dan. Kot predvideva učni načrt, bo to praznik za bildanje samozavesti in denarnic – učenci se bodo preizkusili tako v skupinskem kot v posamičnem (portretnem) fotografiranju. Za ceno štirih evrov bodo najprej posneli tri skupinske fotografije. Lepo po vrsti. Začeli bodo z resno, nadaljevali z veselo, končali pa še s takima, da se bodo lahko fantje in dekleta tudi posebej preizkusili pred fotografskim objektivom. Ker pa za to različico skupinske fotografije za zdaj ne obstaja nobena logična razlaga – učitelji se z njo doslej še niso srečali – bodo na prvo verjetno postavili kavboje in Indijance, na drugo pa princeske in pike nogavičke, da bo vsem skupaj vsaj za pusta malce lažje.

In ker so odnosi v družbi vse bolj zapleteni (gledate televizijo?), bo na voljo tudi spominska mapa s portretnim kompletom. Sedem portretnih fotografij, med njimi tudi take za osebno izkaznico, in celo magnetek bo mogoče nabaviti za devet evrov. Morda je to za koga predrago, a brez skrbi. Slovenija je najbolj egalitarna država na svetu. Tudi za starše, ki se nameravajo pozimi odpraviti na letovanje v eksotične kraje, vendar otrokom še niso uredili dokumentov, bo poskrbljeno. Taki bodo lahko za zgolj pet evrov naročili kar štiri fotografije za potni list. Skratka, priložnosti, ki jih v šoli ne gre nikoli zamuditi!

A ker v naši šoli res lepo skrbijo za naše prelepe otroke, so nam pripravili tudi prav posebno presenečenje. Ne samo da so izbrali izjemno kvalitetne fotografije, »saj so obdelane z najnovejšo tehnologijo«, tokrat bo na voljo tudi tako imenovana povečava – poster individualne fotografije v velikosti 30 krat 40 centimetrov! Če ga ima lahko Borut Pahor, zakaj ga potem za sedem evrov ne bi smel imeti tudi moj otrok, se verjetno sprašujejo starši, ki so za svojega junaka pripravljeni storiti marsikaj, tudi tožiti učitelja, če ga ne obravnava kot večvrednega. In ne pozabite, veseli december je tako rekoč pred vrati. Zakaj ne bi v leto 2016 že sredi septembra vstopili s koledarjem vašega otroka? Ali ga na primer podarili starim staršem za neverjetnih osem evrov, zraven pa zavili še magnetek premera sedmih centimetrov, ki bo prav tako na voljo v šolskih prostorih, in to za enotno ceno trinajstih evrov? Je pripravljen kdo dati več?

Da, tudi to je danes osnovna šola.