Z nepričakovanim porazom proti Latviji (vsaj glede na igre Slovenije v Zagrebu) se bodo spremenili srednjeročni načrti košarkarske reprezentance, ki je včeraj ob deseti uri zjutraj zapustila Lille. Odprtih je več vprašanj. Tudi to, ali bo Jure Zdovc ostal selektor. Toda mogoče je, da bo slovenska reprezentanca selektorja za praktično delo potrebovala šele čez dve leti.

Če se bo Fiba odločila za enak model tekmovanja, kot je v štirih državah potekal letos, se bo Slovenija potegovala za organizacijo ene od predtekmovalnih skupin za prvenstvo leta 2017. Če bo prvenstvo gostila, reprezentanci ne bo treba v kvalifikacije. Kot je predsedniku slovenske zveze Mateju Erjavcu povedal Kamil Novak, izvršni direktor evropske Fibe, bo odločitev znana decembra. »Težko ocenim, kako nam kaže. Glede na pretekle izkušnje dobro. Je pa res, da smo imeli pri nas prvenstvo pred dvema letoma. V 90 odstotkih kaže, da bo prvenstvo spet v štirih državah, ker se je letošnji model tekmovanja izkazal za enkratnega glede obiska.« Kotizacija, ki jo zahteva Fiba, znaša okoli dva milijona evrov. Porodilo se je tudi vprašanje, ali bo Slovenija skušala gostiti kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, na tak način bi se neposredno uvrstili na evropsko prvenstvo. Erjavec temu ni naklonjen. »Če me danes vprašate, smo to možnost že prekrižali. Morda je še prezgodaj govoriti o tem, a mislim, da se ne bomo potegovali za ta turnir. Uvrstitev si moraš zaslužiti na terenu.« Tudi Erjavec je bil po sobotnem porazu razočaran, tako slabe igre proti Latviji ni pričakoval. »V Zagrebu je ekipa igrala nad svojimi zmožnostmi. Koliko je bilo to delo selektorja, koliko ekipe in koliko navijačev, je težko reči. Tam se je vse izšlo, proti Latviji igra ni bila na visoki ravni. Ampak šlo je za eno tekmo, to se lahko zgodi vsakomur.«

Ko je Jure Zdovc govoril o tem, ali bo ostal selektor, se je zdelo, da je vrgel rokavico košarkarski zvezi. Predsednikovo stališče je jasno. »Pokažite mi boljšega selektorja. Jaz ga ne vidim. Pogodba mu bo potekla konec leta. Najprej mora narediti poročilo, potem bo na vrsti analiza. Jure je moj favorit. Bo pa moral pojasniti razloge za tak rezultat in načrte za naprej,« je dodal Erjavec, ki ima v mislih tudi morebitno pomladitev reprezentance. Tudi v tem primeru bi podprl Zdovca. Glede na razpoloženje in izjave po tekmi z Latvijo se zdi, da bo bolj vprašanje, ali bo Zdovc še želel sodelovati. Očitno je, da ima podporo tako strokovne kot širše javnosti, v njegov prid pa govori tudi to, da visoko kotira v mednarodnih strokovnih krogih, zato mu marsikdo napoveduje, da bo prej ali slej prevzel vodenje enega od večjih evropskih klubov, eden od njih (Panathinaikos) se je ne tako dolgo tega že zanimal zanj. Krožijo pa tudi drugačne informacije. Del košarkarske srenje naj bi namreč znova navijal za prihod Igorja Kokoškova, sedanjega selektorja Gruzije.

Sobotna tekma je bila zadnja za direktorja reprezentanc Mateja Avanza, ki odhaja k rokometašem Gorenja iz Velenja. Zdovc se mu je zahvalil za sodelovanje in o njem govoril z izbranimi besedami. Čeprav je Avanzo prepričan, da ima Slovenija veliko nadarjenih mladih košarkarjev, pa trenutno stanje v reprezentanci kaže na to, da je talenta manj, kot ga je bilo nekoč. To je področje, s katerim se bo morala ukvarjati zveza. Pa tudi s tem, zakaj vedno znova reprezentanca ne igra v polni postavi. Na teh dveh področjih so razlogi za slabše prvenstvo, kot smo jih bili vajeni v zadnjih letih, ne v igralcih niti selektorju. Najpomembnejša naloga, ki čaka vrh zveze, pa je povezana s 16-letnim Luko Dončićem, ki ravno v teh dneh blesti na pripravljalnih tekmah članske ekipe evropskega prvaka madridskega Reala. Doslej niso bili uspešni, čeprav imajo v svojih vrstah takšno košarkarsko ime, kot je Rašo Nesterović. Dončić je namreč letos zavrnil igranje za reprezentanco, čeprav si ga niso v ekipi želeli le v mlajših selekcijah, ampak tudi Zdovc v članski. Z vsakim naslednjim dnem, ko ne zaigra za Slovenijo, je bojazen, da bo izbral špansko ali srbsko reprezentanco, večja.