Košarkarje naših južnih sosedov so pred pričetkom prvenstva številni uvrščali v ožji krog favoritov za osvojitev kolajne, a so njihove sanje že v osmini finala razblinili Čehi. Slednji so odlično zaustavili nerazpoložene nosilce hrvaške igre, saj je bil z vsega 12 doseženimi točkami najbolj razpoložen Bojan Bogdanović. Po deset sta jih prispevala še Roko Leni Ukić in Mario Hezonja, medtem ko je povsem zatajil Dario Šarić, ki je zadel le enega od svojih sedmih metov iz igre.

Na drugi strani sta blestela prva zvezdnika Jan Vesely in Tomaš Satoransky. Prvi je Hrvatom nasul 20 točk in zbral 13 skokov, drugi pa je poleg desetih točk prispeval še 11 asistenc.

Da bodo Hrvati Lille zapustili sklonjenih glav, je sicer postalo jasno že ob koncu tretje četrtine. Takrat je vodstvo Čehov naraslo na neulovljivih 30 točk (63:33) in bi bilo v nadaljevanju lahko bržkone še višje, če v zaključku ne bi popustili in zaigrali nekoliko bolj sproščeno.

Parasović naznanil svoj odstop

Po tekmi je bilo razočaranje v taboru Hrvatov razumljivo veliko, selektor Parasović pa je že naznanil, da je bila to njegova zadnja tekma na klopi kockastih. »Kar se mene tiče, je moj mandat v reprezentanci zaključen. Krivdo za poraz prevzemam nase. To je bila najslabša možna tekma, zlasti v drugem polčasu. Vse kar lahko storimo je, da se opravičimo našim navijačem.«

Še bolj potrti so bili njegovi izbranci. Kruno Simon, ki je tekmo zaradi poškodbe gležnja predčasno končal, je poraz proti Čehom označil celo za največjega, odkar igra košarko. »Ne vem, kaj bi dejal. Čehi so igrali kot ekipa, nas kaznovali za vsako napako in zasluženo napredujejo v četrtfinale.«

Čehi v četrtfinalu s Srbi

Reprezentanca Češke se bo na naslednji tekmi pomerila proti močnim Srbom, ki so danes s 94: 81 pričakovano odpravili Fince. V ekipi svetovnih podprvakov je tokrat blestel Miroslav Raduljica, ki je dosegel kar 27 točk, pri 19 točkah in 14 skokih pa se je ustavil njegov soigralec Nemanja Bjelica. Pri Fincih je bil s 26 točkami v 31 minutah najbolj učinkovit nekdanji branilec Uniona Olimpije Sasu Salin.