Da smo Slovenci nagnjeni k ekstremnim športom že dolgo ni več skrivnost. Od plezanja po najbolj nevarnih stenah v Himalaji do plavanja vzdolž najdaljših in izredno onesnaženih rek. Če si je mogoče izmisliti izziv, ob katerem bi mnogi rekli »ne, hvala«, je velika verjetnost, da si ga je zamislil Slovenec. Tokrat je svojo navdušenost nad nenavadnimi izkušnjami, ki premaga strah pred nevarnostjo, pokazal kolesar Primož »Figaro« Ravnik. S prijatelji je namreč našel 60 metrov visok jez in zbral dovolj poguma, da se je po njem v globino podal s kolesom.

Fotograf Nejc Puš je na svojem blogu pojasnil, da je bil spust po jezu savske hidroelektrarne Moste pri Žirovnici mogoče, ker slednja obratuje, zgolj kadar je v akumulacijskem jezeru dovolj vode. Ker med letošnjim poletjem ni bilo veliko padavin, so bili zadnji dnevi avgusta kot naročeni za podvig. Puš je sicer povedal, da so upali, da bo v bazenu pod jezom ostalo manj vode, a so se morali s to okoliščino sprijazniti. Količina vode v spodnjem bazenu je bila problematična predvsem zato, ker so morali po opravljenem spustu iz njega hitro rešiti Ravnika in njegovo kolo. Teža opreme je kolesarju namreč oteževala plavanje, kolo pa je tako ali tako zgolj tonilo. Kljub temu je Ravniku uspelo priplavati na varno, kolo pa so tudi uspešno potegnili iz vode.

Drzen spust po 60 metrov visokem jezu pri hitrosti 70 kilometrov na uro je bil tako uspeh v vseh pogledih, mi pa si ga lahko zato brez mešanih občutkov ogledamo v današnjem videu dneva. Čeprav se iz posnetka zdi, da trk z vodo ni bil povsem neboleč.