Slovenska košarkarska reprezentanca po zmagi proti Makedoniji prav veliko časa za pripravo na današnjega nasprotnika ni imela, vendar se v uvodnih minutah srečanja to ni pretirano poznalo. Po začetni trojki Dairisa Bertansa in vodstvu Latvije s 5:2 je Slovenija hitro ujela priključek in v peti minuti po polaganju Jake Blažiča tudi prvič povedla (9:7). Latvija se je s tremi zaporednimi koši sicer vrnila v vodstvo, vendar ga predvsem po zaslugi razigranega Zorana Dragića, ki je v prvih desetih minutah dosegel polovico slovenskih točk, do konca četrtine ni uspela zadržati.

V začetku druge četrtine sta se moštvi večkrat izmenjali v vodstvu, v nadaljevanju pa so bili v napadu bolj razpoloženi Latvijci. Slednji so si tri minute pred koncem polčasa priigrali prednost sedmih točk, a sta Slovenijo z dvema zaporednima trojkama v igro vrnila Jaka Klobučar in Klemen Prepelič. Po uspešnem metu kapetana Jureta Balažiča ob izteku prvega polčasa je Sloveniji le uspelo izenačiti (40:40), a je že v naslednjem napadu s košem v zadnjih sekundah branilec Jans Blums poskrbel, da so nekoliko zadovoljnejši na odmor vseeno odšli baltski košarkarji.

Igra Slovenije v uvodu v tretjo četrtino je bila vse prej kot navdušujoča. Latvija je s svojo obrambo slovenskim košarkarjem povzročala kopico preglavic pri organizaciji napada, a je bila na drugi strani tudi sama v napadalni polovici premalo odločna. Posledično so izbranci selektorja Jureta Zdovca uspeli obdržati priključek z nasprotnikom in po tridesetih minutah z zaostankom treh točk še vedno bili v igri za četrtfinale.

A upanje maloštevilnih slovenskih navijačev v Lillu, da bi se njihovi košarkarji v zadnjih desetih minutah tekme naposled le zbrali in zaigrali odločneje, je bilo zaman. V ekipi Slovenije z izjemo Dragića, srečanje je končal pri 17 točkah, ni bilo razpoloženega košarkarja. Latvija je tako pet minut prek konce povedla celo za deset točk, kar je proti danes medlim Slovencem zadostovalo, da so tekmo brez večjih težav pripeljali do konca.

Slovenija je z izpadom v osmini finala zabeležila najslabši rezultat na zadnjih šestih evropskih prvenstvih. Od leta 2005 do 2013 je bila namreč vselej med prvimi osmimi ekipami.