Danes bo v New Yorku na sporedu finale ženskega teniškega turnirja odprtega prvenstva ZDA. Slednjega je to leto zaznamovala predvsem zgodba o trenutno najboljši tenisačici na svetu Sereni Williams. Američanka je imela v rokah edinstveno priložnost, da bi pred domačim občinstvom ponovila uspeh Nemke Steffi Graf iz leta 1988 in osvojila grand slam oziroma v istem letu slavila na vseh štirih velikih teniških turnirjih.

Čeprav ji je način tekmovanja in razvrščanja nosilcev naklonil relativno ugodno pot do finala, je Američanka včeraj morala priznati premoč 32-letni Italijanki Roberti Vinci. Slednja se je v finale uvrstila po vrnitvi po prvem setu s končnim izidom 4:6, 6:4 in 6:4.

Poraz mlajše od sester Williams je bil še toliko bolj boleč, saj je Američanka v zadnjih letih ob splošni dominantnosti še posebej blestela prav na odprtih prvenstvih ZDA. Osvojila je namreč zadnje tri, zadnji poraz na turnirju v New Yorku pa je zabeležila 11. septembra 2011, natanko štiri leta pred porazom z Vinčijevo.

Italijanka, sicer 43. igralka na lestvici WTA, se bo po odmevni zmagi, ki jo je označila za najboljši trenutek njenega življenja, in preprečitvi zgodovinskega uspeha danes zvečer pomerila z rojakinjo Flavio Pennetta. Današnji obračun bo zato zanimiv predvsem za Italijane, medtem ko bo za številne Američane, ki so se že nadejali velikega slavja, precej antiklimaktičen. Tako je težko pričakovati, da bo kdo na drugi strani luže danes skakal od veselja, tako kot je v torek med dramatičnim obračunom med Sereno in starejšo sestro Venus poskakoval nad tenisom in Sereno navdušen pes George.