Potem ko so slovenski košarkarski reprezentanti v skladu z načrti opravili delo v Zagrebu, so včeraj malo po 20. uri že trenirali v Lillu, kjer jih danes ob 12. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Latviji. Dnevi za košarkarje so naporni, kajti zaradi poznega poleta v Lille jim je v noči s četrtka na petek primanjkovalo spanca, dopoldanski termin tekme pa jim prav tako ne gre na roko. Toda v enakem položaju so pred tekmo tudi Latvijci.

To bo prva košarkarska tekma na nogometnem stadionu Pierre-Mauroy, na gigantu, ki se kot pošast dviga iz tal na obrobju Lilla. Eden najmodernejših multifunkcionalnih športih objektov v Evropi je bil zgrajen leta 2012, zanj in za spremljajočo infrastrukturo so mestne, regionalne oblasti in nekdanji nogometni klub Milenka Ačimovića LOSC Lille zapravili prek 600 milijonov evrov. Med evropskim prvenstvom v košarki bo prostora za 27.000 gledalcev, medtem ko si nogometne tekme lahko ogleda 50.000 ljudi. Za košarkarske tekme so ga preuredili tako, da so nogometno igrišče razpolovili z zaveso, na eni strani se luči bleščijo od košarkarskega parketa, na drugi v temi travnato igrišče čaka, da ga bodo po evropskem prvenstvu spet postavili na svoje mesto. Stadion bo prihodnje leto gostil tudi nogometno prvenstvo stare celine.

Bolj kot s stadionom so se v slovenskem taboru včeraj ukvarjali s tekmecem. Latvija nima velikih zvezdnikov. Njeni reprezentanti igrajo v povprečnih evropskih klubih. Toda Slovenija je imela pred kratkim slabo izkušnjo z njimi. Ravno proti Latviji je odigrala najslabšo tekmo v pripravljalnem obdobju, ko je v Rigi izgubila s 66:72. Kljub temu se zdi, da je favorit Slovenija. Še sploh, če upoštevamo napredek v zadnjih tednih in igre, ki so jih Zdovčevi varovanci prikazali v Zagrebu ter dejstvo, da je Latvija prvi del odigrala pred domačimi navijači in na nekaterih tekmah ni blestela. Pazljivost vseeno ne bo odveč, kajti Latvija je že znala presenetiti. Tudi Slovenijo je, na evropskem prvenstvu leta 2001 v Turčiji jo je z zmago po podaljšku s prvenstva vrgla že po prvem delu. Takrat je za Latvijo igral tudi njen zdajšnji selektor Ainars Bagatskis.

Jure Zdovc ima dovolj informacij o tekmecu, kajti prvi del evropskega prvenstva, ki je potekal v Latviji, si je ogledal Aleksander Sekulić. Ugotovil je, da Latvijci igrajo brez klasičnega centra, selektor Bagatskis pa v igro redno pošilja deset igralcev. Po Sekulićevih besedah ima Latvija tri odlične strelce (Dairisa Bertansa, Janisa Blumsa in Kristapsa Janicenoksa), dirigentsko palico pa ima v rokah Janis Strelnieks. Ker ima Slovenija težave ravno pod košem, je to lahko podatek, ki kaže na to, da bi igra Latvije lahko ustrezala slovenskemu pristopu. V prvem delu turnirja je dosegla tri zmage (proti Belgiji, Češki in Estoniji) in dva poraza (proti Litvi in Ukrajini) in le 69,8 točke na tekmo, kar jo uvršča na 20. mesto med vsemi udeleženci evropskega prvenstva.

Slovenski reprezentanti so imeli zaradi časovne stiske na prizorišču drugega dela prvenstva le en 45 minutni trening, obiskali so tudi fitnes. Jure Zdovc bi si želel nekaj več časa za piljenje zadnjih detajlov, kar pa ni skalilo optimizma. »Stadion je lep, vendar je vse skupaj čudno, temno hladno... A je za vse enako. Dva meseca smo garali, da smo prišli do sem, zdaj pa je pred nami dan D. Če zmagamo in prepričan sem, da bomo, se bomo lahko tudi malo spočili. Ne spomnim se, kdaj sem imel tekmo ob 12. uri. Morda še rajši igram ob 12. kot ob 15. uri, če bi imeli normalen ritem, za nami pa je neprespana noč, pa tudi trening smo imeli pozno. Smo kot cirkusanti. Latvija ima dobrega trenarja in dobre, izkušene igralce. Niso nič posebnega, a so čvrsti. So atleti, borci, vedno so mi bili všeč. Nam Latvijci ustrezajo? Rekel bi bolj ja kot ne. Nekdo mi je rekel, da jih lahko primerjamo z Makedonci, mogoče to kar drži,« je po večernem treningu dejal Jure Zdovc.