Hokejski Tivoli odpira vrata za deveto sezono Olimpije v EBEL. V Ljubljani zaradi nizkega vložka v moštvo znova ne bodo videli končnice, kar je zanemarljivo v primerjavi s spoznanjem, da Olimpija kot pravni subjekt sploh še obstaja.

Potrditev prisilne poravnave pomeni, da so temelji za novo tivolsko dobo nastavljeni. Olimpija se je po več kot dvajsetih letih znebila slovesa ujetnice Matjaža Seklja in njegovega zgrešenega poslovanja, ki je klubu povzročil več kot tri milijone evrov dolga. Novo vodstvo s prvim človekom Markom Popovičem obljublja transparentno poslovanje, a bo na konkretne učinke in dokončno ozdravitev kluba treba počakati vsaj tri ali štiri leta. V času okrevanja je utopično pričakovati vidnejše uspehe na mednarodnem prizorišču, ki bi v Tivoli vrnili sponzorje in navijače.

Olimpija v sezono vstopa z nekaj tisoč evrov cenejšim igralskim kadrom kot lani, a z več spremljevalnega osebja ob ledu. Po hokejskem znanju in izkušnjah izstopa Avstrijec Roland Kaspitz, ki zna skriti plošček pred tekmeci. Učinek moštva bo odvisen predvsem od sposobnosti kanadskega vratarja Oliviera Roya, ki bo pod največjim drobnogledom javnosti. Šele pred današnjo premiero z Innsbruckom (17.30) bodo v klubu podpisali pogodbe s šesterico domačih hokejistov. Uvod bosta s tribune spremljala Jure Sotlar in Igor Cvetek, ki je med poletjem spoznaval hokejsko obrt na Novi Zelandiji.

Trener Fabian Dahlem je po Sekljevem odhodu dobil več pristojnosti. Kmalu bo znano, kakšne so njegove menedžerske sposobnosti, saj je imel glavno besedo pri izboru vseh šestih okrepitev iz tujine, med katerimi je kar polovica avstrijskih legionarjev. Dahlem zagotavlja igro na štiri napade, da bo moštvo ohranjalo svežino. Sistema igre ne bo spreminjal, zato bo Tivoli tudi v novi zimi pozdravil večinoma defenzivno naravnano ekipo, ki ne slovi po všečnih predstavah. V času priprav je bila ena od prioritet nemškega trenerja krepitev moštvenega duha, zato obljublja Olimpijo z močnim in prepoznavnim značajem. Znani pretepač Guillaume Desbiens iz Kanade je že napovedal, da bo na ledu s pestmi zaščitil interese moštva.

Olimpija na sedmih pripravljalnih tekmah ni blestela. Merodajni podatek so predvsem trije porazi proti tekmecem iz EBEL. Očitno se ponavlja stara zgodba, saj moštvo niti enkrat ni odigralo konstantnih šestdeset minut. To že nakazuje, kako zahtevno delo čaka ljubljanske hokejiste prav na vsaki ligaški tekmi. Za kakšno zmago več kot lani (17) bo na ledu ključna disciplina, v pisarni pa redna izplačila na bančnih računih igralcev. Pogled na tivolske tribune bo že ta konec tedna (danes Innsbruck, jutri Beljak) dal odgovor, kako v mestu sprejemajo nove hokejske smernice. Praksa kaže, da je pripadnost do športnih klubov v Ljubljani večinoma odvisna zgolj od rezultatov...