Prvič ste igrali proti slovenski reprezentanci. Kakšen je vtis?

Slovenija je dobra ekipa. Z novim selektorjem Andreo Gianijem lahko še precej napreduje. V slovenskem moštvu je mnogo talentiranih odbojkarjev, ki igrajo po vsej Evropi. So dovolj kakovostni, da se lahko vmešajo v evropski vrh.

Torej je ugled slovenske reprezentance zrasel po tem, ko jo je prevzel Giani?

Nedvomno. Giani ima kot nekdanji vrhunski odbojkar ogromno izkušenj, zdaj postaja še odličen trener. V Italiji pri Veroni je pokazal precej znanja. V slovenski reprezentanci ima pravo zasedbo, s čimer lahko rastejo vsi skupaj.

Precej brazilskih reprezentantov igra v domačih klubih in ne v Evropi. Zakaj?

Tudi v Braziliji imamo dobro ligo. Vprašanje je, kako bo v prihodnosti, saj je denarja v brazilski odbojki vse manj, zato imajo klubi finančne težave. Še težje bo po koncu olimpijskih iger, ko bodo mnogi sponzorji zmanjšali vložek v šport. Verjetno bodo vsi najboljši brazilski odbojkarji spet igrali v evropskih klubih.

Kdo poleg Brazilcev še igra v brazilskih klubih?

Nekaj je Argentincev in Kubancev, toda tujcev ni veliko. Mislim, da jih je v vsej ligi sedem ali osem.

Kako močna je brazilska liga v primerjavi z evropskimi?

Najboljša dva ali trije klubi iz Brazilije bi lahko brez težav igrali v vseh evropskih ligah in se borili za najboljše uvrstitve. Drugi brazilski klubi so slabši. Za primer: Cruzeiro je leta 2013 osvojil svetovno klubsko prvenstvo, leto prej je izgubil v finalu.

Že čutite pritisk pred olimpijskimi igrami v Braziliji, da morate osvojiti zlato kolajno?

Brazilski odbojkarji čutimo ta pritisk na vsakih olimpijskih igrah. Odbojka je v Braziliji zelo priljubljena in vsi od nas pričakujejo le najboljše uvrstitve. Kljub temu ni dvoma, da bodo igre v Riu de Janeiru vrhunec naših karier. Uspešni bomo zgolj s kratkoročnim razmišljanjem. Osredotočeni moramo biti le na vsak naslednji trening.

Bo morebitno drugo ali tretje mesto razočaranje?

Za navijače bo štela le zlata kolajna, toda mi odbojkarji dobro vemo, kako težko je osvojiti vsako olimpijsko kolajno. Kdor ima okoli vratu kolajno, je vesel, ne glede na njen lesk. Ampak jasno je, da bomo olimpijske igre začeli z mislijo na zlato odličje.

Brazilska nogometna reprezentanca na domačem svetovnem prvenstvu tega pritiska ni zdržala.

V enaki vlogi bomo prihodnje poletje mi. Zavedamo se, da je za Brazilce moška odbojka glavni šport na olimpijskih igrah, še toliko bolj, ker bodo igre doma v Riu. Odbojka v dvorani in odbojka na mivki sta za Brazilce vrhunec olimpijskih iger.

Kako priljubljena je odbojka v primerjavi z nogometom?

Ta primerjava sploh ni mogoča. V Braziliji je nogomet, za njim nogomet in potem spet nogomet. Šele potem pride odbojka, a se ne pritožujemo. V tako veliki državi imamo še vedno precej navijačev, ki nas spremljajo in podpirajo.

Pele je nekoč dejal, da je nogomet v Braziliji kot vera, najpopularnejši šport pa je odbojka.

To je verjetno še najboljša trditev, ki opiše brazilsko stanje med športi.

Kaj pa menite o kršitvah človekovih pravic pri gradnji olimpijskih objektov?

Težka tematika. V Braziliji imamo veliko revnih in ogromno razliko med najbogatejšimi in najrevnejšimi. Za svetovno prvenstvo v nogometu in olimpijske igre smo zapravili ogromno denarja. Včasih bi morali bolj pomagati revnim, o čemer pogosto razmišljam. Toda zdaj ne moremo ničesar spremeniti. Dejstvo je, da bomo gostili olimpijske igre, zato moramo poskrbeti, da bodo to najboljše olimpijske igre vseh časov. Ljudi z vsega sveta bomo sprejeli odprtih rok.