Zunanji dražljaji nemalokrat zmotijo delovni proces športnikov in trenerjev. Čeprav na šume iz okolice običajno nimajo neposrednega vpliva, je njihov odziv večkrat buren in večinoma sproži negativne posledice. Vsakdanja praksa potrjuje, da v naelektrenem ozračju ni prostora za zmagovalce.

Kek pravo nasprotje Katancu, Pipanu, Kopitarju, Massiju, Deniču...

Selektorja nogometne reprezentance Srečka Katanca so nazadnje zmotili žvižgi navijačev in negativno ozračje na torkovi tekmi v Mariboru proti Estoniji. Protestiral je zaradi mnenja strokovnega gosta v televizijskem studiu in se povrhu obregnil ob poročanje medijev. Katanec ni edini, ki je v vključene mikrofone bentil čez mnenje javnosti. Vzkipljivost so v preteklosti že kazali številni njegovi stanovski kolegi. Recimo košarkarski trener Aleš Pipan, nekdanji hokejski selektor Matjaž Kopitar, smučarski trener Andrea Massi, rokometni trener Boris Denič... Popolnoma drugačen komunikacijski pristop ubira nogometni trener in nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, ki izrazito ugaja javnosti, saj so njegovi nastopi praviloma vselej umirjeni in sproščeni. S svojo karizmo je že v začetku službovanja na Reki omrežil širok krog ljudi iz hrvaškega nogometa in še danes velja za enega najbolj priljubljenih Slovencev na Hrvaškem.

Užaljeni trenerji se v navalu jeze večkrat izražajo neprimerno in obračunavajo predvsem z drugače mislečimi novinarji. Zgodilo se je že, da so jih ponoči nadlegovali s klici na mobilne telefone, se v javnosti zapletali v razne konflikte, jim odrekli gostoljubje na tiskovnih konferencah, ob medsebojnih srečanjih so se ignorantsko obrnili stran in podobno. V zadnjem obdobju sta od znanih športnikov veliko prahu dvignila predvsem kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman in kajakaš Peter Kauzer, ki sta opozarjala na sporne komentarje anonimnih uporabnikov na spletu. Športniki in trenerji v teh primerih izgubljajo energijo na napačnem mestu, zato se poraja vprašanje, ali sploh lahko zajezijo tovrsten stres. Oteževalna okoliščina je v tem, da se je v času nagle globalizacije pravzaprav nemogoče povsem izolirati od zunanjega okolja.

Negativna čustva naredijo škodo

Znani športni psiholog Matej Tušak pravi, da gre za vprašanje čustvene inteligence. Ob tem izpostavlja pomembnost komuniciranja na pravilen način. »Dobro je, da športniki in trenerji pridobijo medije na svojo stran. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali mu bo to uspelo. Ko si čustveno stabilen in samozavesten, te nič ne zmoti. V stanju labilnosti pa človek postane precej občutljivejši za zunanje dražljaje. Športni akterji morajo vedeti, da službo opravljajo zaradi sebe in svojih želja. Pričakovanja javnosti ne smejo vplivati na njihovo delo, lahko pa jih uporabijo kot pomoč pri motivaciji,« pravi Tušak in opozarja na trenutke visoke čustvene napetosti, ko so trenerji in športniki najranljivejši. Ravno tedaj lahko izjavijo kaj neprimernega, česar v pomirjenem stanju ne bi nikdar izrekli, dodaja.

Z vplivom zunanjih elementov se lažje spopadajo samokritični ljudje, pravi Matej Tušak. »Lastne napake je najtežje priznati ob serijskih neuspehih. V tem času se pojavijo hude napetosti. Trenerji tudi na čustven način motivirajo športnike. Če ni uspeha, se pojavijo negativna čustva, ki naredijo škodo.« Naš sogovornik zadnje nastope Srečka Katanca v javnosti ocenjuje kot »ne najbolj kredibilne«. Ugotavlja, da je bil pritisk zanj verjetno prevelik, potem ko je imela Slovenija v soboto v Švici veliko zmago praktično že v žepu, a je na koncu naivno izgubila ključno tekmo za neposredni odhod na evropsko prvenstvo. »Treba je vedeti, da se trenerji večkrat znajdejo v zahtevnih situacijah. Še posebno težko jim je takrat, ko igralci v praksi ne znajo najbolje pokazati taktičnih zamisli s klopi. Nekaj drugega je, ko ga trener polomi z napačno taktiko.«

Tušak pravi, da je Katanec v javnosti doslej večinoma predstavljal pozitivne vrednote, zdaj pa se je pokazal v negativni luči. »Trenerji bi se lahko veliko naučili glede primernega vedenja v javnosti. Z inštrukcijami bi se dalo postoriti marsikaj. Trenerji se morajo zavedati, da je pravilen način komunikacije preprosto del njihove službe. Če jim nihče ne bo svetoval, nikdar ne bodo osvojili teh znanj,« je govoril Tušak in spomnil na skrajni primer prvega moža zagrebškega Dinama Zdravka Mamića, ki vzroji skorajda vsak teden. »Morda ga je zanimivo pogledati, a tovrstni nastopi so katastrofa za šport.«