»Odkupne cene naj bi bile višje od lanskih za okoli 20 odstotkov. Za kilogram grozdja bomo plačali od 30 do 90 centov, odvisno od sorte in kvalitete. Za posebne sorte lahko pričakujejo tudi evro in več. Vinogradnikom smo izplačali grozdje letnika 2012, trenutno pa plačujemo za trgatev pred dvema letoma. Izplačilo grozdja poteka v skladu s plačano realizacijo,« pravi direktor briške vinske kleti Silvan Peršolja, ki dodaja, da komaj čakajo martinovo, saj so se zaloge belih vin v kleti zaradi količinsko slabih letin v preteklih dveh letih precej zmanjšale.

Tudi trgovci trgajo grozdje

Trgatev Brici izkoristijo tudi za promocijo na tujih trgih. Potem ko so jih lani obiskali kitajski kupci, so letos prišli kupci iz ZDA, Srbije ter Bosne in Hercegovine. »Gostje so bili navdušeni nad gostoljubjem vinogradniških družin in njihovim načinom dela. Tujim trgovcem se v spomin izjemno globoko vtisne ročni način pobiranja grozdja,« razloži vodja trženja v briški kleti Andrej Valentinčič. Brici načrtujejo, da bodo zadnje grozdje v kleti sprejeli konec septembra.

Po tradiciji pa je s trgatvijo moral pohiteti Miran Sirk iz Biljane, eden najbolj znanih slovenskih pridelovalcev penin. Že v začetku avgusta so potrgali modri pinot v mladih vinogradih, delo pa zaključili pred koncem meseca. »Zdaj imamo mesec dni premora. Seveda to ne pomeni, da lahko počivamo. V kleti je obilo dela. Nekateri mošti so že prevreli, drugi končujejo fermentiranje. V začetku prihodnjega meseca se bomo lotili še pobiranja caberneta sauvignona, merlota in caberneta franca,« je dodal Miran Sirk, ki napoveduje količinsko dobro, kakovostno pa normalno letino.

V Vipavski dolini je pred trgatvijo vladala negotovost okoli novih lastnikov v Agroindovi vinski kleti. Kaže pa, da so Ukrajinci resni partnerji in da bodo letos od vinogradnikov prek kmetijske zadruge odkupili več kot 3500 ton grozdja. Cene pa bodo višje od lanskih. Ukrajinci so nakazali tudi prvi obrok za grozdje lanskega letnika.

Vreme naklonjeno vinski trti

Težav s plačevanjem in prodajo nima zasebni vinogradnik Dušan Benčina iz vasi Lože v zgornji Vipavski dolini, ki obdeluje enajst hektarov vinogradov. V glavnem pridelujejo sauvignon, v zadnjih letih pa narašča povpraševanje po muškatu. »Letos smo na novo posadili 2500 trsov rumenega muškata in prav toliko chardonnaya,« pove Benčina, ki ima vinograde v glavnem na terasah. Največji kompleks, velik pet hektarov, ima na Erzelju. Vseh trt ima okoli 60.000, od tega jih je v polni rodnosti 38.000. O letošnji letini pravi: »Gre za eno boljših v zadnjih desetih letih. Vreme je bilo izredno naklonjeno vinski trti. Potrebnega je bilo malo škropljenja. Letos sem škropil samo štirikrat, nazadnje konec junija. Lani je bilo potrebnih kar 12 škropljenj, skoraj dva na teden.«

Da pričakujejo letino desetletja, pravi tudi Matjaž Lemut, ki z ženo Melito vodi zasebno posestvo Tilia. V hiši pinotov v vasi Potoče v Vipavski dolini na leto napolnijo 45.000 steklenic, prvi grozdi, ki so jih obrali, pa je bila avtohtona pinela. Z njeno kakovostjo so bili zadovoljni.