Za nekatere nerazumljivi posnetki gledanja drugih ljudi med igranjem videoiger, za druge zabavne vsebine. Predvajanje in komentiranje igranja videoiger je že dolgo zelo priljubljeno predvsem med mladimi uporabniki spleta. V ta namen so razvili posebne spletne platforme, kot je twitch. Tega je lani za slabo milijardo dolarjev odkupil Amazon, pred kratkim pa je svojo platformo za deljenje video vsebin youtube v namen predvajanja videoiger nadgradil tudi Google.

Zakaj podjetja toliko vlagajo v spodbujanje objav igranja videoiger, postane bolj jasno, ko ugotovimo, kateri kanal je najbolj gledan v zgodovini youtuba. Če menite, da gre za kanal kultnih britanskih komikov Monthy Python ali priljubljeni kanal za deljenje dobrih idej TED, se motite. Absolutni rekorder z več kot 10 milijardami ogledov vseh vsebin je postal glasni in za mnoge izredno nadležni, za 39 milijonov sledilcev pa do enake mere zabavni 25-letni Šved Felix Arvid Ulf Kjellberg oziroma PewDiePie, kot je znan na spletu. Kot pravi, »Pew« predstavlja zvok laserske pištole, »Die« umri, »Pie« pa je dodal, ko se je kmalu po registraciji leta 2010 zaklenil iz računa PewDie in je moral ustvariti novega.

Odtlej se je hitro povzpel med najbolj priljubljene komentatorje videoiger na spletu. Predvsem po zaslugi značilnega paničnega krika ob igranju grozljivih videoiger. Tudi sicer njegove vsebine zaznamuje pretirano obnašanje v vseh okoliščinah ter norčevanje iz samega sebe in vsebin, ki jih obravnava. Te so medtem presegle zgolj igranje videoiger in vključujejo posnetke, ki bi jih pričakovali v nekdaj priljubljenih TV-oddajah Jackass, in pogovore s partnerico Marzio Bisognin. Ta je tudi sama znana youtube osebnost.

Slava je Kjellbergu pričakovano prinesla tudi velike finančne koristi. Po zaslugi več kot 39 milijonov uporabnikov, ki so prijavljeni na njegove vsebine (objavlja jih vsak dan), je lani zaslužil okoli sedem milijonov dolarjev. Velik del zaslužka z oglasi na youtubu gre sicer v roke Googlu, a zaslužek je tudi tako precej dober za nekoga, ki se je odločil prekiniti inženirski študij na prestižni švedski univerzi Chalmers, da bi igral videoigre in »ustvarjal«.

Starši, ki so pomembneži v poslovnem svetu, njegove odločitve nikakor niso odobravali, že pred leti pa so mu odrekli finančno podporo. Vendar, če ne prej, s pogodbo z Maker Studios, ki je sicer v lasti Disneyja, z mladinsko knjigo This Book Loves You (Ta knjiga te ima rada) na prvem mestu najbolj prodajanih novih mladinskih knjig na Amazonu in številnimi prihajajočimi projekti še nekaj časa ne bo imel razlogov, da bi v strahu zakričal ob misli na svojo prihodnost.