Priznani arhitekt in grafični oblikovalec Janez Suhadolc (r. 1942), dolgoletni profesor na Fakulteti za arhitekturo, je znan predvsem po oblikovanju stolov in kritičnih zapisih v različnih medijih. Tokrat bo v sklopu cikla Oblikovalska identiteta do 6. oktobra predstavljal poseben pult, ki ga je zasnoval in izdelal posebej za prestižen komplet knjig The Highgrove Florilegium. Knjigi sta bili natisnjeni za valižanskega princa Charlesa in vsebujeta zbirko slik rastlin z vrta Highrove. Vsako rastlino je narisal in naslikal drug umetnik. Izjemno oblikovani in tehnično popolni knjigi sta izšli v zelo majhni nakladi 175 izvodov, ki jih je princ tudi osebno podpisal.

Eden najbolj razkošnih tiskov našega časa

Hrbet knjig je izdelan iz rdeče obarvanega kozjega usnja chieftain, ki mora biti še posebno obstojno, da ščiti ročno vezavo. Gre za enega najbolj razkošnih in dragih tiskov našega časa. Vsaka knjiga je dolga 66 in široka 50 centimetrov, težka pa je kar 11 kilogramov, zato pult Janeza Suhadolca poleg izjemne oblike odlikuje tudi odlična nosilnost. Narejen je iz masivne češnjevine in zglajen s šelakom, njegove krivuljaste oblike pa se zgledujejo po baročnih stilskih posebnostih. Napise na eliptičnem bralniku in predalniku je vrezal Franc Kavčič iz Šentjošta pri Horjulu. Komplet knjig, ki ga bo nosil Suhadolčev pult, je Prirodoslovnemu muzeju Slovenije podarila arhitektka Vida Ogorelec in bo tam, skupaj s knjigama, na ogled po koncu razstave v Cankarjevem domu.

Navdih iz slovenske ustvarjalne preteklosti

Janez Suhadolc ima v kleti hiše, v kateri stanuje, mizarsko delavnico, kjer po svojih zamislih izdeluje različne kose pohištva iz masivnega lesa – največ je stolov. V tej delavnici je naredil okoli 350 različnih izdelkov. V nasprotju z večino kolegov arhitektov globalistov se ima za regionalista. Svoje navdihe črpa iz slovenske ustvarjalne preteklosti, pri čemer posebej izpostavlja delo in stil našega najslavnejšega arhitekta. Svoje delo je doslej predstavil v štirih knjigah Suhadolc: Stoli/Chairs. Trenutno zbira gradivo za peto knjigo, v kateri bo predstavljen tudi zadnji izdelek iz njegove delavnice Florilegium.