Medtem ko sta Andy Murray in Rafael Nadal letošnji grand slam v New Yorku končala zaradi popolne izčrpanosti, igrati pet setov v izjemni vročini in visoki vlagi je bilo res smrtno, je polfinalistka v ženski kategoriji, 32-letna Italijanka Roberta Vinci, pravi primer, kako se lahko povsem povprečna igralka, boljša v igri dvojic, dobesedno pretihotapi skozi tako močno zaseden turnir.

Pravzaprav so bile hude zasebne težave Roberte Vinci pred OP ZDA prava popotnica za finale. Hudo, z javnim zmerjanjem, se je sprla z dolgoletno partnerico v igri dvojic Saro Errani, ker jo je enako nizka (164 cm) in lahka (58 kg) rojakinja »prevarala« s fantom. Par se je razšel, Erranijevi se je v igri parov pridružila Flavia Penetta (v četrtfinalu sta izločili Slovenko Andrejo Klepač in Španko Laro Arruaberreno), ki je v New Yorku tudi uspešna v igri posameznic, saj se je uvrstila v polfinale. Zapuščeni Roberti Vinci, 43. na lestvici WTA, je tako ostal le boj v posamezni konkurenci, kjer pa jo je že v prvem krogu čakala Marija Šarapova.

Ko pa se je ruska lepotica zaradi domnevne poškodbe izpisala s turnirja, je šlo Roberti kot po maslu. Po lahkem prvem kolu sta ji grozljivi nasprotnici, sedmo nosilko Srbkinjo Ano Ivanović in deseto postavljeno Španko Carlo Suarez Navarro, vrgli s turnirja nepostavljeni in skoraj neznani igralki, Čehinja Denisa Allertova in Kolumbijka Mariana Dugue Marino. Potem je prišla na pot Kanadčanka Eugenie Bouchard, ki pa ji je dva večera pred dvobojem na poti v ledeno kopel spodrsnilo in se je ob padcu tako hudo ranila po glavi, da je uro pred začetkom dvoboj z Vincijevo predala. V četrtfinalu je Roberta že z zadnjimi močmi ustavljala Kristino Mladenović, a po dvakratni zdravniški pomoči srbski Francozinji je bilo jasno, katera bo ostala na turnirju.

Športniki vseh dežel, združimo se, bi veljalo geslo, ko sta proslavljeni igralki tenisa in sedaj komentatorki Pam Shriver in Martina Navratilova močno zaropotali proti Sereni Williams in Viktorji Azarenka, ki na igrišče prihajata s slušalkami na ušesih, češ da ne spoštujeta uvodnega pozdrava občinstva. Takoj so se v bran kolegicama postavili »slušalkarji«, svetovno proslavljeni športniki, košarkar LeBron James, nogometaš Neymar, hokejist Alex Ovečkin, nekdaj zaročenec ruske teniške lepotice Marije Kirilenko (njena kariera trenutno počiva, ker je julija postala mama), ki z glasbo na ušesih vedno pričakajo začetke svojih športnih bojev. Celo Roger Federer je rahlo stopil na njihovo stran, ko je dejal, da je tudi sam iz generacije »walkman mladine«. In kaj recimo posluša Azarenkova, ko stopa na igrišče? Izključno hip-hop in plesno glasbo in je tudi drugače zagrizena rejverka.

Naš zet Donald Trump se je le prikazal tudi v parku Flushing Meadows in si iz častne lože na stadionu Arthur Ashe ogledal večerni četrtfinalni dvoboj sester Williams, seveda v spremstvu lepe Sevničanke Melanije, in napovedal za konec meseca izid avtobiografije, ki jo je napisal novinar in Pulitzerjev nagrajenec Michael D'Antonio. V njej bo predsedniški kandidat skušal Američanom sesti v srce v glavnem z opisovanjem svoje vojaške kariere, ki pa ima nekaj črnih lukenj. A njegovo predvolilno geslo Naredimo Ameriko spet veliko! je že padlo na rodovitna tla med volilci.