»Ne tič ne miš«, kot netopirje imenuje ljudski glas, je aktiven ponoči, podnevi pa si poišče zatočišče – tudi v podzemeljskih jamah. V Županovi jami, ki leži le 27 kilometrov od Ljubljane v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno sto malih podkovnjakov, ki so ena od več kot dvajset vrst netopirjev, znanih v Sloveniji.

Program mednarodne noči netopirjev se bo začel ob 16. uri z ustvarjalnimi delavnicami v naravi. V gozdu se bo postavljalo preproste bivake, netilo se bo ogenj brez vžigalic ali vžigalnika, spoznavalo pa se bo tudi druge veščine, ki pomagajo preživeti v naravi. Ob 17. uri se bo začel voden ogled po Županovi jami, kjer bodo obiskovalci izvedeli, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se zatekajo vanjo.

Po 18. uri se bo program nadaljeval pred jamo, s strokovnim predavanjem, ki ga bo pripravil Jaka Kregar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Predstavil bo življenjsko okolje netopirjev v urbanih središčih – dotaknil se bo vrst, ki živijo v mestih. Ko bo padel mrak, se bo s pomočjo detektorjev ultrazvoka prisluhnilo glasovom netopirjev, ki bodo izletali iz jame. Vstopnina v jamo je 8 evrov (otroci 6 evrov), medtem ko bodo vse zunanje aktivnosti brezplačne. val