Predsednik uprave Simobila Dejan Turk, ki se v zadnjih mesecih spopada s padanjem tako prihodkov kot dobička in posledicami odhoda velikih poslovnih naročnikov, je v boju s konkurenco očitno odvrgel rokavice.

Po naših informacijah je pozval Telekom Slovenije in Spar Slovenije, naj nemudoma prenehata tržiti in prodajati predplačniške pakete Spar Mobil. Z njihovo »nezakonito« uvedbo naj bi namreč Simobilu povzročala poslovno škodo, zaradi česar ju je že prijavil na Agencijo za varstvo konkurence (AVK). Če se v kratkem ne odzovejo in umaknejo paketov s polic, pa je njunim odgovornim osebam zagrozil z ovadbo.

Napad na Simobilov nizkocenovnik

Burni odziv Simobila ne čudi, saj gre za neposredni napad Telekoma na njegovega nizkocenovnega mobilnega operaterja Bob. Ta je prodrl na slovenski trg z (naj)nižjimi cenami, do danes pa je po dostopnih podatkih pridobil že več kot 50.000 uporabnikov. Po pet evrov ponuja 30-dnevne pakete s po 100 minutami klicev, 100 kratkimi sporočili SMS in 100 megabajti prenosa podatkov. Enaka je cena predplačniškega paketa z enim gigabajtom prenosa. Toda ekonomska vzdržnost Bobovega poslovnega modela se je naenkrat znašla pod velikim vprašajem.

Spar Mobil je namreč septembra začel prodajati svoj 30-dnevni predplačniški paket, ki vključuje 1500 enot za pogovore v vsa domača omrežja, sporočila ali prenos podatkov. Zanj zahteva nekaj več kot Bob, vendar še vedno nizkih sedem evrov. En evro manj znaša cena predplačniškega paketa, v katerem so kar trije gigabajti podatkov. Za primerjavo, Simobil ima v svoji redni ponudbi paket SIMPL, v katerem za zakup 1000 enot zahteva deset evrov.

Kamen spotike je torej domnevno prenizko postavljena cena. V Simobilu so po naših informacijah prepričani, da Spar in Telekom z njo ne moreta pokrivati vseh stroškov. Ker ima Telekom prevladujoč položaj na maloprodajnem trgu mobilne telefonije pri nas, pa bi bila tovrstna praksa prepovedana. Nenazadnje se v Simobilu dobro spomnijo (pre)poceni paketov Itak Džabest, zaradi katerih so zoper Telekom vložili 286-milijonsko odškodninsko tožbo in jo umaknili šele po lanski izvensodni poravnavi.

V Simobilu dopisa in groženj Telekomu niso ne potrdili ne zanikali. »Telekom je glede na svoj izredno visok tržni delež podjetje s prevladujočim tržnim položajem, katerega zloraba je prepovedana. Prizadevamo si, da do dodatnih zlorab ne bi prihajalo oziroma da se v največji možni meri in v najkrajšem možnem času prepreči njihov učinek,« so komentirali aktualno dogajanje.

Padajo prihodki, odhajajo ključni kadri

Oster odziv Simobila je mogoče pripisati tudi dejstvu, da družba v zadnjem obdobju izgublja položaj na trgu, tako v razmerju do vodilnega Telekoma kot tudi do tretjega Tušmobila. Po eni strani jim je Telekom v drugi polovici lanskega leta odpeljal Mercator in nekaj drugih pomembnih poslovnih naročnikov. Tušmobil, ki je pred kratkim dobil novega, finančno močnega lastnika, jih je po drugi strani napadel z ugodnejšo ponudbo, na katero so v Simobilu preprosto morali odgovoriti s cenejšimi paketi. Da so bili uspešni, priča tudi rast števila uporabnikov.

Toda boj s konkurenco je pustil velik pečat na letošnjih rezultatih. V prvem četrtletju je Simobil izgubil kar 14 odstotkov prihodkov, v drugem, ko se je iz Srbije vrnil Turk, pa še okoli 12 odstotkov. Skupno je družba letos ustvarila dobrih 88 milijonov evrov prihodkov, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni 13-milijonski izpad. O tem, kaj se dogaja, priča podatek o povprečnem mesečnem prihodku na uporabnika, saj je padel z 19 na 16 evrov. Dodatno zaskrbljenost Simobilu, ki mora v Avstrijo že nekaj časa pošiljati visoke dividende, povzročajo težave z denarnim tokom iz poslovanja (EBITDA), saj je v drugem letošnjem četrtletju padel za kar 33 odstotkov. Tudi zato ne gre spregledati govoric, da so Turku zaradi nezadovoljstva avstrijskih lastnikov šteti dnevi na čelu Simobila.

Slabše poslovanje pa ne predstavlja edine težave za Turka, ki ima zaradi racionalizacije stroškov in združevanja s srbskim Vipom velike preglavice tudi na kadrovskem področju. Pri izhodnih vratih Simobila je nekaj deset zaposlenih, nadaljujejo pa se tudi odhodi nekaterih ključnih kadrov. Potem ko se je konec lanskega leta poslovilo nekaj vidnih posameznikov, ki so skupaj s Turkom gradili Simobil, ga je pred tedni zapustil še izvršni direktor Boštjan Škufca Zaveršek, nekdaj eden najtesnejših sodelavcev.