Podatki v avgustu so bili strah zbujajoči, saj je kitajski izvoz do konca julija padel za kar 8,9 odstotka, medtem ko Bloomberg na podlagi ocen analitikov ocenjuje, da je rast bruto domačega proizvoda do konca julija na Kitajskem znašala vsega 6,63 odstotka (v istem obdobju lani 7,4 odstotka).

Zakaj potem rast kitajskih delniških indeksov v zadnjih dneh? Torkova objava padca izvoza v letošnjih osmih mesecih za le 5,5 odstotka je bila prva lučka na koncu tunela. Analitiki zdaj napovedujejo, da bo letošnja rast kitajskega BDP ostala nad sedmimi odstotki, kar pomeni, da ni pričakovati močnejših ohladitev kitajskega gospodarstva.

Za trge je bila spodbudna tudi torkova izjava kitajskega finančnega ministra, ki je najavil spremembe v fiskalni politiki, s katerimi bodo pospešili investicijsko potrošnjo, hkrati pa je najavil tudi spremembe davčne ureditve, ki bodo spodbudile gospodarsko rast. Ministrstvo naj bi tudi pospešilo gradbene projekte s spodbujanjem javno-zasebnega partnerstva.

In še odgovor na vprašanje o vplivu kitajskega ohlajanja na rast ostalega gospodarstva v svetu. Zagotovo ima to znaten vpliv na Tajvan in Hongkong, morda delno tudi Indijo, medtem ko bi po izračunih analitikov padec kitajskega BDP za en odstotek korigiral rast evropskega in ameriškega BDP za 0,1 odstotka. Glede na to, da padec kitajskega gospodarstva ne bo tako velik, lahko ocenimo, da je bila reakcija evropskih in ameriških finančnih trgov v zadnjih tednih pretirana.